Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Submarinul sovietic K-278 Komsomoleţ, cu propulsie nucleară, a provocat un dezastru ecologic în Marea Norvegiei

Nivelul de radiaţii lângă submarinul sovietic K-278 "Komsomoleţ" cu propulsie nucleară, care s-a scufundat în Marea Norvegiei în 1989, depăşeşte de 100.000 de ori nivelul admis, dar poluarea radioactivă nu reprezintă totuşi o ameninţare pentru om, transmite marţi agenţia de presă rusă oficială TASS, citând postul de televiziune norvegian TV2, care citează la rândul său membri ai primei expediţii comune de cercetare ruso-norvegiene în zona scufundării submersibilului, potrivit agerpres.ro.

Analiza primelor probe din conducta de ventilare a submarinului a arătat că emisia de radiaţii de pe submarinul scufundat continuă. După cum apreciază oamenii de ştiinţă norvegieni, rezultatele ultimelor măsurători sunt mai mari decât nivelul constatat de o expediţie rusă în 2007.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

"Vom examina probele mai amănunţit după ce ne vom întoarce la ţărm. Nivelul de radiaţie înregistrat aici este de 100 Bq/l", a declarat Hilde Elise Heldal, şefa expediţiei.

Astfel, una dintre probele prelevate indică un nivel radioactiv care depăşeşte de 100.000 de ori indicii apei curate marine, transmite portalul informaţional RNS, citând canalul de televiziune TV2.

Citește și: Avertismentul medicilor: NU consuma castraveți murați dacă suferi de aceste boli

Cu toate acestea, poluarea nu este periculoasă. "Puteţi mânca fără teamă peşti din aceste zone din nord", spune Heldal, citată de TV2.

Se presupune că scurgerea s-a produs din cauza corodării treptate a structurilor interne ale submarinului.

Submarinul de a treia generaţie K-278 "Komsomoleţ" a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane. Submarinul se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri, conform publicaţiei ruse Vzgliad.

Citește și: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politică, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii

Expediţia comună ruso-norvegiană către "Komsomoleţ" şi-a început activitatea la 6 iulie a.c.. Din 1989, Rusia şi Norvegia au efectuat expediţii în mod separat de câteva ori la locul accidentului, iar în perioada 1991-1993 Norvegia a înregistrat un nivel crescut de Cesiu-137 radioactiv în apele din apropierea locului unde s-a scufundat submarinul.

În timpul cercetărilor actuale, dispozitivul subacvatic Aegir 6000 a înregistrat primele imagini ale submarinului "Komsomoleţ" după o lungă perioadă de timp, acestea fiind difuzate şi pe internet. Fotografia arată că întregul corp al submarinului a avut de suferit mult în cei peste 30 de ani care s-au scurs de la accident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.