Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Subvarianta de coronavirus XBB.1.5 va fi dominantă în Europa în câteva săptămâni, susține un expert german

reason.com
pandemie coronavirus covid

Un specialist german a afirmat că noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa și Germania în următoarele săptămâni, relatează sâmbătă DPA.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, subvarianta XBB.1.5 este responsabilă pentru aproximativ jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA, scrie Agerpres.

„Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră”, a declarat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen.

„XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunităţi la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă”, a afirmat Zeeb.

„Mai întâi în SUA, după care şi aici, în Germania”, a mai adăugat expertul.

Totuși, a mai precizat el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut.

„Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri”.

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel.

În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită, a spus el.

Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă, a spus Neher.

Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher.

Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie, a adăugat el.

Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu această variantă.

„Să sperăm că vom ieşi din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici”, a scris Lauterbach pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.