Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes de proporții al României, sub conducerea guvernului Viorica Dăncilă: A fost aleasă vicepreședinte al OIAC

stirimondene.fanatik.ro
dancila-viorica

România a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi va deţine această funcţie timp de un an, începând din 11 mai. Ministerul afacerilor Externe afirmă că alegerea este o recunoaştere a potenţialului României de a contribui la consolidarea şi promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului instituţional internaţional în sfera dezarmării.

”Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea României în funcţia de Vicepreşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Ţara noastră va ocupa această poziţie timp de un an, începând cu 11 mai 2019, când devine membru al Consiliului Executiv al OIAC pentru doi ani. Decizia a fost adoptată la 14 martie 2019 de plenul celei de-a 90-a sesiuni a Consiliului Executiv al OIAC. Alegerea în această funcţie reflectă aprecierea de care se bucură România la nivelul Organizaţiei, precum şi sprijinul concret oferit activităţilor OIAC în ultimii ani. Totodată, este o recunoaştere a potenţialului României de a contribui la consolidarea şi promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului instituţional internaţional în sfera dezarmării”, a transmis MAE.

Citește și: Norica Nicolai atac la adresa lui Rareș Bogdan! ‘Talentul de slugoi nu înlocuiește caracterul’

Din această funcţie, România va continua să susţină activ eforturile vizând întărirea capacităţii Organizaţiei de a răspunde provocărilor actuale din domeniul armelor chimice şi de a implementa cât mai eficient Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva dezideratului său primordial – eliminarea armelor chimice la nivel global.

În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC.

Citește și: A ieșit la iveală! Cine o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi

Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei. România a mai ocupat funcţia de Vicepreşedinte al Consiliului Executiv al OIAC în perioada mai 2000 – mai 2001.

Convenţia este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul General al ONU.

Citește și: Anunț de ultimă oră din partea DNA! S-a descoperit trafic de influență de milioane de euro

România a semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul general ONU, la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace.

Citește și: Corina Crețu suprinde: ’Mă simt foarte relaxată că am plecat din PSD’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.