Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUCCES pentru normalitate: Polonia şi Ungaria au respins includerea expresiei 'egalitate de gen' în declaraţia finală a summitului european de la Porto

polonia ungaria

Polonia şi Ungaria s-au opus includerii expresiei ''egalitate de gen'' ('gender equality') în declaraţia pe care o vor adopta sâmbătă liderii statelor UE la summitul european ce se desfăşoară începând de vineri la Porto, Varşovia şi Budapesta iritând astfel din nou Bruxellesul, afirmă surse europene citate de AFP şi Reuters.

Textul, negociat în limba engleză de cele 27 de state membre ale UE, menţiona iniţial promovarea ''egalităţii genurilor'', dar în declaraţia finală liderii europeni se angajează să promoveze egalitatea ''pentru fiecare individ''.

Termenul ''gen'' se regăseşte în continuare în text, dar cu referire de exemplu la diferenţele în materie de salarizare sau locuri de muncă.

''Polonia subliniază mereu cât de importantă este claritatea juridică. Trebuie să respectăm dispoziţiile tratatului. Tratatul Uniunii Europene face referire foarte clar nu la egalitatea de gen, ci la egalitatea între femei şi bărbaţi'', explică un responsabil polonez.

Opoziţia guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki faţă de menţiunea ''egalitate de gen'' se explică prin faptul că în opinia lor se creează astfel ''un spaţiu pentru drepturile LGBT, lucru faţă de care ele (Polonia şi Ungaria n.red) se opun ferm, întrucât afirmă că aceasta le-ar putea distruge ţesutul propriilor societăţi creştine'', precizează un diplomat european.

Polonezii şi ungurii ''au mereu această poziţie de principiu. Oricare ar fi textul (negociat în UE), dacă în el există o frază sau o expresie care să protejeze LGBT, ei sunt mereu împotrivă'', critică un alt diplomat european.

Guvernul conservator polonez susţine familia tradiţională şi se manifestă împotriva ''ideologiei LGBT'' şi ''ideologiei de gen'', mai multe municipalităţi din Polonia decretându-se ''zone libere de ideologia LGBT'', decizie în urma căreia Comisia Europeană a suspendat fondurile europene pentru aceste administraţii locale.

Parlamentul ungar a adoptat în decembrie o lege care împiedică adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex şi a inclus în Constituţie definiţia familiei tradiţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.