Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succesiunea lui Ban Ki-moon: Votul în Consiliul de Securitate începe la 21 iulie

onu

Consiliul de Securitate al ONU va începe la 21 iulie să voteze cu buletine secrete pentru alegerea viitorului secretar general al Naţiunilor Unite, a anunţat miercuri ambasadorul francez la ONU, François Delattre, potrivit AFP.

Franţa deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului şi pe această bază François Delattre a stabilit data într-o scrisoare adresată preşedintelui Adunării Generale a ONU. 

"Este un semnal clar că Consiliul de Securitate îşi joacă pe deplin rolul în această decizia crucială pentru viitorul ONU", a declarat diplomatul francez. 

Cei 15 membri ai Consiliului urmează să cadă de acord până în octombrie asupra unui candidat pe care îl vor prezenta Adunării, pentru ca aceasta să aprobe alegerea. Succesorul lui Ban Ki-moon va prelua funcţia pe 1 ianuarie. 

Decizia se bazează mai ales pe opţiunea membrilor permanenţi ai Consiliului, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China. 

În total, s-au înscris 11 candidaţi, dintre care cinci femei, însă diplomaţii se aşteaptă să apară şi alţi pretendenţi. 

Ideea de a vedea o femeie în această funcţie, după opt bărbaţi, a reuşit să răzbată. Tradiţia ar impune ca viitorul secretar general să vină din Europa de Est, singura zonă geografică nereprezentată în acest post. Iar Rusia ţine la aceasta, chiar dacă nu este o obligaţie. 

Printre numele cele mai bine cotate se află şefa diplomaţiei de la Buenos Aires, Susana Malcorra, fostul premier neozeelandez Helen Clark, precum şi fostul prim-ministru al Portugaliei Antonio Guterres, fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiaţi. 

Bulgara Irina Bokova, director general al UNESCO, fostul preşedinte sloven Danilo Turk şi ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, se află printre cei opt candidaţi est-europeni. 

De peste 70 de ani, alegerea secretarul general al ONU face obiectul unor negocieri cu uşile închise. De această dată, Adunarea a impus un proces puţin mai transparent: scrisoare de candidatură, CV, motivaţia şi, în cele din urmă, examenul oral. 

Cu începere de la 21 iulie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate vor face selecţia, indicând pe buletinele de vot dacă "încurajează", "descurajează" sau "nu au o opinie" asupra unui candidat. Rezultatul va fi comunicat fiecărui pretendent pentru a putea să evalueze nivelul de susţinere şi eventual decide să se retragă.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.