Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudan: Partidul lui Omar al-Bashir cere eliberarea liderilor săi

sudan

Partidul Congresului Naţional (NCP) al preşedintelui sudanez destituit Omar al-Bashir a condamnat sâmbătă înlăturarea lui de la putere de către armată şi a cerut eliberarea liderilor acestei formaţiuni, informează AFP preluat de agerpres.


"Considerăm că preluarea puterii de către consiliul militar este o încălcare a Constituţiei", se spune într-un comunicat al partidului. "NCP respinge plasarea în detenţie a liderilor săi (...). Cerem eliberarea lor imediată", adaugă comunicatul.

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere joi, după ce a condus ţara timp de trei decenii. Militarii şi-au asumat conducerea statului, în timp ce protestele de stradă începute sâmbăta trecută continuă.

Anunţul privind viitorul guvern civil, făcut vineri de consiliul militar, este considerat o încercare de a calma manifestanţii care se opun instaurării unui regim militar. Consiliul a făcut cunoscut că nu îl va extrăda pe fostul şef al statului, inculpat de Curtea Penală Internaţională pentru genocid şi crime de război, şi că al-Bashir ar putea fi judecat în Sudan.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis pe numele său un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, soldată, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.