Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedezii își iau utilajele și închid fabrica Electroapararaj: Angajații sunt în grevă generală de 18 zile

promptmedia.ro
greva

Salariații Electroapararaj Târgoviște se află  în grevă generală de 18 zile. Potrivit  Cartel Alfa precizează, greviștii au primit acasă o scrisoare de la managerul general al societății prin care li se explică faptul că principalul client, compania suedeză ABB, va prelua matrițele și componentele în următoarele 15 zile și fabrica va fi dizolvată, potrivit financialintelligence.ro.

Cartel Alfa spune: „Acestă formă de șantaj și amenințare este din păcate atitudinea cu care tratează compania cererile legitime ale lucrătorilor în locul dialogului și negocierii.

Salariile muncitorilor din fabrică sunt în prezent între 1260 lei și 1330 lei net. Ei cer salarii mai mari cu 20% decât salariul minim (salariații fabricii fac muncă calificată), un spor pentru vechimea in muncă, un spor pentru condițiile de muncă, acolo unde sunt condiții grele de muncă și alimentație de protecție ….mai vor și un regulament de promovare, o subvenție pentru plata abonamentelor, o minimă protectie la disponibilizare, trei prime anuale si MAI MULT RESPECT.

Credem că doar pe calea dialogului se poate ajunge la o soluție acceptabilă pentru ambele părți, iar managementul și acționarii fabricii trebuie să înțeleagă faptul că nu se mai poate trăi cu salariile acestea în România, iar orice planificare responsabilă de afaceri trebuie să țină cont de acest lucru”.

Consiliul de administraţie al ELECTROAPARATAJ Târgovişte a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru 10 iunie pentru aprobarea dizolvării voluntare și începerea procesului de lichidare a societății. Un alt punct pe ordinea de zi este constatarea încetării mandatului directorilor și al administratorilor societății.

Conducerea mai vrea aprobarea numirii unui lichidator, membru UNPIR, pentru a exercita toate atribuțiile și operațiunile privind lichidarea și radierea Societății din Registrul Comerțului, stabilirea remuneratiei cuvenite lichidatorului și împuternicirea unui administrator pentru semnarea contractului cu lichidatorul numit, precum și stabilirea atribuțiilor acestuia.

Sindicaliştii de la Electroaparataj Târgovişte (ELJ), producător de aparate electrice controlat de fondul de investiţii Broadhurst, se află în grevă generală, declanşată pe termen nelimitat, potrivit Cartel Alfa, după ce sindicaliştii au organizat o grevă de avertisment.

Conducerea Electroaparataj a anunţat clienții despre situatia existentă și a programat o reducere treptată a livrărilor, până la stoparea definitivă a acestora.

Citește și: ALERTĂ METEO - ANM a emis avertizare meteo de vreme SEVERĂ IMEDIATĂ în 32 de județe

Președintele Consiliului de Administrație Broadhurst Industrial Management S.R.L., prin reprezentant permanent Adrian Ioan Rus, spunea acum cîteva săptămâni: „Cum însă Electroaparataj SA vinde 90% din producție la export, nu poate să transfere decât o mică parte din aceste creșteri clienților săi și de aceea nu poate să susțină alte creșteri salariale în continuare, așa cum solicită Sindicatul Valahia.

În ceea ce privește relația management – angajați, aceasta a fost una foarte bună și nu au existat tensiuni niciodată. De câteva luni însă, Sindicatul Valahia, care nu provine din societate și nu cunoaște problemele specifice, a convins personalul muncitor să intre în grevă, urmând că pe perioada grevei, să asigure plata zilelor de greva. Practic, a oferit personalului muncitor șansă să stea acasă, plătit din fondul de greva și să ceară măriri salariale – o oferta greu de refuzat!

Întrucât nu există o dispută între management și angajați iar piața muncii este una foarte concurențială – acțiunea Sindicatului Valahia este una ostilă economiei, făcută cu rea intenție și distrugătoare pentru Electroaparataj.

Având în vedere toate aceste aspecte, considerăm că iminenţa apariția stării de insolvență a societății (și implicit a falimentului acesteia) se datorează exclusiv activității Sindicatului Valahia, care așa cum am precizat anterior, nu provine din societate și nu cunoaște problemele specifice cu care se confruntă societatea, nu este legat de personalul societății și nu are interesul să susțină activitatea de producție a societății și locurile de muncă create de această, interesul dânșilor fiind doar acela de a-și crește numărul de membri și pe cale de consecință, fondurile constituite din cotizația ce va fi plătită de către noii membri”.

Sindicatul Valahia susţinea într-un comunicat de presă: „Principalele revendicări ale salariaţilor sunt: creşterea salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional, introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare, acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie, acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă, acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%, folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1400 lei/salariat/an, plăti compensatorii în caz de disponibilizare, prima Paşte/Crăciun 650 lei, prima de vacanţă – 1.200 lei, tichete de masă de 15 lei/zi. (…)

Patronatul SC Electroaparataj SA a refuzat constant şi cu consecvenţă să aibă un dialog real cu Sindicatul Valahia. (…) Modalitatea aleasă de conducerea societăţii de a înlocui dialogul cu verificarea camerelor de luat vederi  şi pedepsirea exemplară a grevistilor pentru presupuse abateri disciplinare în timpul programului de lucru  este regretabilă şi făcută cu rea-credinţă. Sindicatul Valahia va contesta în instanţă toate sancţiunile dispuse de conducerea societăţii, care au ca scop nedeclarat determinarea salariaţilor să renunţe la grevă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.