Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedezii nu se tem de varianta Delta - Fără măști, țara nordică se apropie de ZERO decese provocate de COVID-19

confederatii.ro
suedia

Suedia, fără măști, se apropie de zero decese Covid pe zi, în timp ce șeful epidemiolog al țării a eliminat temerile legate de infecțiozitatea variantei Delta, relatează The Daily Mail, potrivit blacknews.ro.

În ultimele două săptămâni, Suedia a înregistrat în medie 0,6 decese provocate de Covid pe zi, comparativ cu 74 de decese în Marea Britanie și 329 decese în SUA pe zi în aceeași perioadă.

Deși are cel mai mare număr de morți pe cap de locuitor din vecinii săi scandinavi, Suedia și-a menținut economia pe linia de plutire pe tot parcursul pandemiei, cu reticența sa de a impune reguli dure de distanțare socială sau lockdownuri.

La începutul lunii iulie, a renunțat la ultimul sa restricţie privind purtarea măştii – pentru transportul public – în timp ce șefii de sănătate din SUA și Marea Britanie susțin că masca trebuie încă purtată pentru a opri răspândirea variantei rampante Delta (indiană).

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au avertizat vineri că varianta Delta este la fel de infecțioasă ca varicela – dar Anders Tegnell, arhitectul strategiei Covid din Suedia, a avertizat împotriva acestor analogii radicale.

Epidemiologul a spus că există încă „multe lucruri pe care nu le știm” despre tulpina Delta și că este greșit să tragem „concluzii de anvergură”.

Într-un interviu pentru ziarul Aftonbladet, Tegnell a spus că varianta Delta era tulpina dominantă în Suedia și circula de „ceva timp”.

„Este dificil să spunem cât de contagioasă este varianta Delta, faţă de varicelă, boală pe care am putut-o urmări câțiva ani. Infecțiozitatea [Delta] pare a fi foarte neuniformă – în unele cazuri, o persoană infectează o sută de persoane, apoi avem alte ocazii în care o persoană infectată nu infectează deloc pe nimeni.”

El a spus că răspândirea variantei Delta a fost cea mai mare în rândul tinerilor care nu respectă normele de distanțare socială la fel de mult ca și cetățenii în vârstă.

Dar, în ciuda faptului că au fost înregistrate zero infecții în multe municipalități din Suedia, Tegnell nu crede în niciun caz că pandemia s-a încheiat.

„Este nevoie de pregătire și atenție peste tot. Nu ar trebui să tragem nicio concluzie din faptul că săptămâna aceasta nu s-au găsit persoane bolnave într-o municipalitate. Poate duce la consecințe grave dacă renunțați la precauţie ”, a spus el.

Luni, Tegnell a anunțat planuri pentru dozele de vaccin de rapel pentru cei mai vulnerabili cetățeni de la începutul lunii septembrie.

„Evaluarea este că nu este posibilă eradicarea virusului și, prin urmare, activitatea de vaccinare ar trebui să fie pe termen lung și să se concentreze pe reducerea bolilor grave și a decesului”, a spus șeful sănătății.

Departamentul de sănătate din Suedia a declarat că se așteaptă ca întreaga populație adultă să primească două doze de vaccin până la toamnă și că va exista o cantitate suficientă de vaccin în următorii ani.

Autoritatea nu a dat o cifră exactă a numărului de oameni care vor primi un al treilea vaccin anul viitor, dar a spus că unei mari părți a populației i se va oferi un alt vaccin.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.