Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia anunță că nu poate satisface toate cererile Turciei pentru aderarea la NATO

turcia suedia

Suedia este încrezătoare că Turcia îi va aproba cererea de aderare la alianța militară NATO, dar nu poate îndeplini toate cerințele înaintate de administraţia de la Ankara în schimbul sprijinului său, a declarat duminică premierul suedez, scrie Reuters, conform Rador.

"Turcia confirmă atât că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar, de asemenea, şi că doreşte lucruri pe care nu le putem sau nu vrem să le dăm", a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson la o conferință a unui grup de reflecție pentru apărare din Suedia.

Suedia, Finlanda și Turcia au semnat un acord tripartit în 2022, menit să depășească obiecțiile Turciei față de aderarea la NATO a celor două țări.

Ministrul apărării turc, Hulusi Akar, a declarat la finalul anului trecut că speră în continuare ca cele două ţări nordice "să rupă relaţiile cu organizaţiile teroriste şi să înceteze să le susţină, precum şi să ridice restricţiile pe care le-au impus exportului (de arme) în Turcia". Turcia şi Ungaria sunt singurele dintre cele 30 de ţări membre ale Alianţei care nu au ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la alianţă.

Turcia acuză cele două ţări nordice că sunt un refugiu pentru grupări pe care Ankara le consideră teroriste - Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miliţiile kurde din Siria sau secta islamistă Gulen, pe care o acuză de lovitura de stat eşuată din 2016.

PKK, gherila kurdă din Turcia, este considerat un grup terorist nu doar în această ţară, ci şi în Uniunea Europeană, dar în multe state europene există o toleranţă largă faţă de folosirea steagurilor, emblemelor sau sloganurilor lor în cadrul demonstraţiilor, după cum acuză insistent Ankara.

Suedia, unde trăieşte o importantă comunitate kurdă în exil, este deosebit de permisivă în acest sens şi mai mulţi deputaţi sau foşti deputaţi au cerut în Parlament legalizarea grupării armate.

Guvernul suedez a anunţat reforme judiciare pentru a penaliza propaganda teroristă şi a incrimina fapte precum sprijinirea sau apologia terorismului.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat săptămâna aceasta că refuzul parlamentului suedez de a extrăda un jurnalist pe care Ankara îl consideră membru al grupării Gulen marchează o "evoluţie negativă" în privinţa respectării acordului tripartit dintre Turcia şi cele două ţări candidate, semnat în timpul summitului NATO din iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.