Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia intră azi oficial în NATO: 'lovitură sub bărbie' pentru Vladimir Putin

AFP
armata suedia

Suedia intră azi în NATO! "Suedia este o democrație puternică, cu o armată extrem de eficientă, care împărtășește valorile și viziunea noastră asupra lumii", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Se spune că premierul suedez Ulf Kristersson a fost invitat la un eveniment de către prima doamnă a SUA, Jill Biden, pentru a urmări discursul președintelui american Joe Biden în fața Congresului.

Context

Marți, 5 martie, președintele Ungariei, Tamás Szújok, a semnat o lege de ratificare a aderării Suediei la NATO. Ungaria este ultima țară NATO care finalizează procedura de ratificare. Budapesta a rămas singurul membru al alianței care nu a aprobat admiterea Suediei. Budapesta a asigurat în repetate rânduri că va fi pregătită să ratifice aderarea Suediei la NATO de îndată ce Turcia va face acest lucru. Ankara a finalizat acest proces în luna ianuarie a acestui an.

La sfârșitul lunii februarie, parlamentarii maghiari au votat ratificarea protocolului privind aderarea Suediei la NATO.

Suedia, candidată la NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a pus capăt politicii sale de neutralitate adoptată după încheierea războaielor napoleoniene din secolul al XIX-lea, apoi de nealiniere militară pe care o avea de la sfârşitul Războiului Rece. Deşi contribuie la forţele internaţionale de menţinere a păcii, Suedia nu a mai cunoscut războiul de la un conflict cu Norvegia din 1814.

Procesul său de aderare a fost punctat de negocieri dificile cu Turcia, care a acuzat ţara nordică de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, unii dintre ei fiind consideraţi de Ankara drept terorişti. De asemenea, Suedia a trebuit să se confrunte cu reticenţa premierului ungar. Viktor Orban şi-a dat acordul de principiu de mult timp, dar înainte de a finaliza procesul, el a cerut "respect" din partea Stockholmului, reproşându-i ani de zile de "denigrare" a politicilor Budapestei.

Premierul suedez Ulf Kristersson a fost invitat la Budapesta pentru a restabili "încrederea" şi a efectuat o vizită cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul să dea undă verde. Cu această ocazie, Ungaria a anunţat achiziţionarea a patru avioane de vânătoare Gripen din regatul scandinav.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.