Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia nu va repatria copii sau adulţi din taberele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei

AFP
armata suedia

Suedia nu va repatria nici copii şi nici adulţi din taberele de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei, a anunţat miercuri ministrul de externe, Tobias Billstrom, pentru AFP, potrivit Agerpres.

'Guvernul nu va acţiona pentru ca cetăţenii suedezi şi persoanele având legături cu Suedia care se găsesc în tabere sau în centre de detenţie în nord-estul Siriei să fie aduse în Suedia', a transmis ministrul.

'Suedia nu are nicio obligaţie legală de a acţiona pentru a aduce aceste persoane în Suedia. Acest lucru este valabil pentru femei, copii şi bărbaţi', a adăugat el.

Mai mult de 43.000 de persoane trăiesc în tabăra precară şi suprapopulată Al-Hol, sub administraţie kurdă. Este vorba despre sirieni strămutaţi, refugiaţi irakieni şi mii de străini originari din cel puţin 45 de state, printre care familii de jihadişti din gruparea Statul Islamic.

Potrivit lui Billstrom, suedezilor din detenţie 'li s-a oferit posibilitatea să părăsească (această tabără) şi să vină în Suedia, dar au refuzat în repetate rânduri'.

Conform televiziunii publice TV4, cinci copii având legături cu Suedia se află încă în aceste tabere împreună cu mamele lor, iar zece bărbaţi sunt în închisori kurde.

Ministrul consideră că deteriorarea situaţiei de securitate pentru interesele sudeze justifică decizia de a nu mai repatria pe nimeni.

'Nu putem exclude posibilitatea ca acei cetăţeni suedezi adulţi şi persoanele având legături cu Suedia care se află încă în tabere sau în centre de detenţie în nord-estul Siriei să poată constitui o ameninţare pentru securitatea Suediei dacă ar reveni', a notat el.

Franţa a încetat în vara lui 2023 repatrierile colective ale soţiilor de jihadişti şi copiilor lor din taberele de detenţie din nord-estul Siriei, din lipsă de voluntari şi după patru astfel de operaţiuni într-un an, scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.