Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sugarii sunt cei mai afectați de varianta Omicron (medic pediatru)

Centrul de pediatrie
sugari copii mici

Potrivit oficialilor, în prezent o treime din moldoveni sunt infectați cu varianta Omicron. Svetlana Șciuca, medic pediatru, profesor universitar, șef catedra Pediatrie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu", a vorit în cadrul unui interviu pentru Prima Oră despre cum afectează varianta Omicron copiii și când ne adresăm de urgență medicului, transmite Știri.md.

"Este pentru noi o provocare pentru că în acești 2 ani de pandemie populația pediatrică era mai puțin afectată. Atunci când se infectează cu Omicron copii manifestă în special simptome respiratorii și semnele de afectare a căilor respiratorii sunt înalte, se începe cu o renită, cu nas înfundat, cu dificultăți de respirație.

Copiii mai mari ar putea spune că au dureri în gât și temperatură, ulterior apare tusa sau simptome mai grave cum este pneomonia", a declarat Svetlana Șciuca.

Potrivit medicului, sugarii sunt cei mai afectați de varianta Omicron. În acest sens, Svetlana Șciuca recomandă părinților să numere frecvența respirației timp de un minut.

"Dacă e mai mare de 50 ar trebui să sune urgent la medic. Acesta este un semn de insuficiență respiratorie. Dacă un copil are mai mult de un an, atunci cifra mai mare de 40 este alarmantă. Este vorba despre afectare bronhiilor, ceea ce este caracteristic pentru varianta Omicron. Este mai puțin grav decât varianta Delta", a mai precizat medicul.

Potrivit Svetlanei Șciuca, nou-născuții sunt cei mai afectați de Omicron.

"Avem cifre extrem de mari de infectări în țara noastră. Morbiditatea este în creștere. Cei mici sunt cei care contribuie la răspândirea virusului, uneori prin simptome minore cum ar fi o renită sau un nas înfundat. Cei micuți au o imunitate imatură și foarte ușor se infectează", a mai precizat Svetlana Șciuca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.