Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sulfina Barbu primește replica de la Grațiela Gavrilescu: Minte, rușine!

gratiela gavrilescu

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, susţine că Sulfina Barbu (PNL) minte atunci când afirmă că Guvernul Ponta a folosit Fondul pentru mediu pentru a-şi completa bugetul de stat, deoarece legea nu permite acest lucru, iar Fondul de mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele şi contribuţiile plătite de poluatori, destinaţia acestora fiind strict finanţarea proiectelor şi programelor-pilot, precum şi a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului.

"Este îngrijorător că doamna Barbu, care a deţinut şi funcţia de ministru al Mediului, minte cu atât de multă nonşalanţă, afirmând că "Guvernul Ponta a folosit Fondul pentru mediu pentru a-şi completa bugetul de stat". Domnia sa ar fi trebuit să ştie că Fondul de mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele şi contribuţiile plătite de către poluatori, destinaţia acestora fiind strict finanţarea proiectelor şi programelor-pilot, precum şi a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului. Aşadar, este imposibil un transfer de bani de la Fondul de Mediu către bugetul de stat, din simplul motiv că legea nu permite aşa ceva", afirmă Graţiela Gavrilescu, într-un comunicat.

Ea spune că "o altă minciună rostită astăzi de doamna Barbu" se referă la o presupusă scumpire a carburanţilor, a anumitor medicamente şi o scumpire a alcoolului.

"Adevărul este, însă, total opus. Proiectul de act normativ nu face referire în niciun fel la aceste produse, ele nefiind clasificate drept periculoase pentru mediu. Proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului propune ca aplicarea contribuţiei de 2% din valoarea substanţelor să se aplice şi amestecurilor în compoziţia cărora intră o substanţă chimică periculoasă şi care la rândul lor sunt clasificate, ambalate şi etichetate ca fiind periculoase pentru mediu, acestea fiind la fel de nocive pentru mediu ca şi substanţa respectivă, pentru care deja se plăteşte această contribuţie. (...) Referitor la taxa pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase, care se regăseşte în toate statele UE, aceasta reprezintă o necesitate stringentă, în condiţiile în care peste 80% din deşeurile generate anual sunt eliminate prin depozitare", explică ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu (ALDE) arată că efectul acestei taxe nu are cum să fie neatingerea ţintelor de reciclare din moment ce prin această taxă se doreşte limitarea depozitării deşeurilor reciclabile la gropile de gunoi şi redirecţionarea lor către reciclare, iar toate studiile indică faptul că activitatea de reciclare a deşeurilor va înregistra o creştere semnificativă din momentul instituirii acestei taxe.

"Mai mult decât atât, anul 2016 va fi anul liberalizării circulaţiei deşeurilor în cadrul UE, iar fără un astfel de instrument România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Probabil că asta este ceea ce îşi doreşte doamna fost ministru PDL. Rușine!", mai spune Gavrilescu în comunicatul de presă.

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a afirmat joi că Guvernul a pregătit o ordonanţă care modifică OUG privind fondul de mediu, ce prevede scumpirea carburanţilor, a reciclării deşeurilor şi a anumitor băuturi alcoolice, apreciind că astfel "se introduc pe ascuns noi taxe periculoase".

Sulfina Barbu a mai susţinut că "Guvernul Ponta a folosit Fondul de Mediu pentru a-şi completa bugetul de stat", adăugând că în 2014 de la acest fond a fost transferată suma de 562 milioane de lei către bugetul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.