Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

‘Sultanul’ Erdogan joacă la două capete: înarmează Kievul cu drone de ultimă generație, dar îl îndeamnă pe Putin să nu atace Ucraina

putin erdogan

Ucraina și Turcia au semnat miercuri un acord pentru extinderea producției comune de vehicule aeriene fără pilot (n. r.: drone), a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, informează presa rusă.

„Astăzi am acordat o atenție deosebită cooperării în industria aviației și apărării. Aceasta este una dintre locomotivele parteneriatului nostru strategic. Scopul nostru este implementarea unor proiecte specifice pentru crearea de joint ventures, schimb de experiență, schimb de tehnologii. Acordul de azi va extinde producția de vehicule aeriene fără pilot", a declarat Zelensky la o întâlnire comună cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, joi, la Kiev.

Uzina ucraineană-turcă, care se construiește la Vasilkov (regiunea Kiev), va produce drone cu propulsie cu reacție de tip ANKA, următoarea generație de UAV-uri după Bayraktar. „Uzina se construiește acum la Vasilkov. Va produce drone ucrainene-turce. Inclusiv ANKA - drone grele", a declarat un reprezentant al delegației ucrainene.

"În special, putem vorbi de drone cu reacție, care sunt interceptoare. Adică sunt capabile să opereze împotriva țintelor aeriene, împotriva altor drone. Chiar și împotriva aeronavelor cu pilot. Vor avea motoare ucrainene”, a remarcat acesta. Fabrica din Vasilkov ar trebui să producă deja primele produse la sfârșitul anului 2022.

Turcia e deja un jucător cheie în domeniul dronelor

Turcia face senzație cu dronele sale. Turcii au reușit deja să le vândă în principalele zone de conflict ale lumii și se impun în acest fel ca un jucător global în traficul de arme.

Sub președintele Recep Tayyip Erdogan, Ankara a livrat echipament militar în Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv prin pregătirea forțelor armate în Somalia, unde are o bază.

Armata turcă a folosit anul trecut dronele Bayraktar TB2 cu succes în Siria, Libia și Nagorno-Karabakh, stârnind interesul cumpărătorilor la nivel global pe o piață condusă de producători americani, chinezi și israelieni.

Erdogan vrea pace în Ucraina

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu ar fi înţelept ca Rusia să lanseze un conflict militar în Ucraina și a făcut apel la dialog. El a spus că, în acest caz, Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO.

Erdogan a spus că l-a invitat pe omologul rus Vladimir Putin în Turcia în baza unei propuneri de a găzdui ambele părţi pentru o soluţie diplomatică şi o cale spre pace. El a adăugat că aşteaptă un răspuns din partea Moscovei.

Erdogan a mai spus că este nevoie de un dialog cuprinzător, care să abordeze unele din preocupările de securitate ale Rusiei, explicându-i-se în acelaşi timp Moscovei că unele din cererile sale nu sunt plauzibile.

„Sper că Rusia nu va recurge la un atac armat sau nu va ocupa Ucraina. Un astfel de pas nu va fi un act înțelept pentru Rusia sau regiune", a spus Erdogan.

Ankara are legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, dar se opune politicilor ruse din Siria și Libia, precum și anexării peninsulei Crimeea în 2014. Rusia cooperează în domeniul apărării și energiei cu Ankara.

"Repet, suntem gata să facem tot ce este necesar și le-am transmis aceste mesaje președintelui Putin și președintelui (Volodymyr) Zelenski. Cred că ambele țări sunt conștiente de sinceritatea și buna intenție a Turciei", a spus Erdogan.

Criza ar trebui rezolvată "evitând folosirea forței", a adăugat el. "Sperăm că inițiativa NATO va avea succes în acest sens".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.