Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sultanul vrea în UE - Erdoğan asociază aderarea Suediei la NATO de accesul Turciei la Uniunea Europeană

warontherocks.com
erdogan

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat, luni, că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar european înainte ca parlamentul Turciei să aprobe solicitarea Suediei de a adera la alianța militară NATO, relatează Reuters, potrivit RADOR

În timpul unor declarații făcute înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Vilnius, președintele Turciei a spus că aderarea Suediei depinde de implementarea unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului Alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei. Erdoğan a mai menționat că încetarea războiului dintre Ucraina și Rusia va ușura procesul de aderare a Kievului la NATO.

În calitate de membru NATO, Turcia joacă un rol important ca mediator în acordul dintre Rusia şi Ucraina pe tema cerealelor

O analiză realizată de ministerul de Externe de la Ankara relevă însă că "se înregistrează des progrese şi din când în când regrese". Ceea ce, de fapt, defineşte de decenii bune relaţiile dintre Turcia şi UE.

După pretinsa lovitură de stat, eşuată, din iulie 2016, care s-a soldat cu declararea stării de urgenţă şi îngrădirea drepturilor democrate, relaţiile bilaterale s-au deteriorat puternic, recunosc diplomaţii din minister.

"Poziţia critică şi distantă a UE după mişeleasca lovitură din 15 iulie (2016) a provocat o criză de încredere. Faptul că UE nu poate înţelege influenţa organizaţiei teroriste 'FETÖ' şi critică măsurile luate de Turcia s-a soldat cu slăbirea dialogului". Pentru preşedintele Turciei, "FETÖ" reprezintă o organizaţie teroristă conspiraţionistă, condusă de Fetullah Gülen, care trăieşte în SUA.

În 2018, Bruxelles a îngheţat practic negocierile de aderare cu Turcia. Ele nu au fost însă suspendate. Negocierile de adrare au debutat în anul 2005.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.