Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suma colosală cu care a fost vândut tabloul 'Femeia cu ceas', pictat de Picasso în 1932

ziarulfaclia.ro
picasso

Tabloul lui Pablo Picasso din 1932, "Femme à la montre" ("Femeia cu ceas"), a fost vândut miercuri pentru peste 139 de milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby's New York, devenind astfel cea mai valoroasă operă de artă vândută la nivel global în cadrul unei licitații în acest an, scrie Rador Radio România.

Lucrarea este una dintre cele mai importante din sezonul de toamnă al licitațiilor de artă de la New York, considerată de mulți ca fiind un indicator al pieței de artă. Ea a fost scoasă la licitaţie, în cadrul unei vânzări estimate la 400 de milioane de dolari, ca piesă a colecției regretatei filantrope Emily Fisher Landau. Prețul de nouă cifre a făcut-o a doua cea mai scumpă pictură de Picasso vândută la licitație, după "Les femmes d'Alger - Femei din Alger (Version 'O')", care a fost vândută în 2015 prin casa Christies cu 179,3 milioane de dolaritorului.

"Femeia cu ceas" este un portret al iubitei artistului, Marie-Thérèse Walter, așezată pe un scaun asemănător unui tron, pe un fundal albastru. Ceasul de mână este un motiv întâlnit și în operele de artă realizate de Picasso pentru soția sa, balerina ruso-ucraineană Olga Kohlova. Marie-Thérèse Walter avea 17 ani când l-a întâlnit pe Picasso, în vârstă de 45 de ani, la Paris, iar cei doi au început mai târziu o relație secretă, în timp ce el era încă căsătorit cu Olga Kohlova. Marie-Thérèse Walter a devenit subiectul său pentru o serie de opere de artă, inclusiv pentru tabloul "Femme nue couchee" ("Femeie nud culcată") din 1932, vândut cu 67,5 milioane de dolari la licitația din 2022. Picasso a pictat "Femeie cu ceas" într-un an crucial al carierei sale.

La vârsta de 50 de ani, în 1932, Picasso atinsese deja faima mondială, dar și-a amplificat ambițiile pentru a-i reduce la tăcere pe criticii care se întrebau "dacă nu cumva era un artist al trecutului, și nu al viitorului", potrivit muzeului Tate Modern. Fisher Landau a cumpărat tabloul de la Pace Gallery din New York în 1968 și l-a păstrat în apartamentul său din Manhattan, potrivit Sotheby's. Un cumpărător anonim a învins alți doi ofertanți şi a achiziţionat tabloul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.