Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sumă URIAȘĂ: Datoria publică pe 2019 va fi de 38% din PIB

Datoria publică ca procent din PIB a crescut cu 1 punct procentual în luna decembrie, scrie miercuri Ziarul Financiar. Datoria guvernamentală a crescut în noiembrie 2019, faţă de octombrie, cu 1,5 mld, la 366,4 miliarde de lei, însă în decembrie, saltul a fost de 11 miliarde de lei.

Astfel, datoria publică ca procent din PIB a ajuns în finalul lunii decembrie 2019 la 48 de miliarde de lei, cel mai mare avans anual din istorie, ce vine după un salt de aproape 30 de miliarde în 2018, conform Mediafax.

Citește și: LOVITURĂ pentru PNL în cea mai GREA ZI: Nicolae Robu, primar liberal, a trimis pliante electorale fără SIGLA PNL!

Între ianuarie şi noiembrie datoria nouă însemna 2% din PIB. Evoluția datoriei vine în contextul în care guvernul PNL, investit la începutul lunii noiembrie, s-a angajat să elimine din arieratele din economie lăsate de guvernele PSD și implicit a majorat deficitul bugetar de la ținta din buget de 2,76% din PIB la 4,6% la finalul anului.

Datoria publică totală ce va urma să fie anunţată pentru întreg anul 2019 va fi de 38% din PIB, cea mai mare din ultimii cinci ani, scrie Ziarul Financiar. Datele la decembrie vor arăta o datorie nouă totală de 47 de miliarde de lei, în 2019, adică 3 pp din PIB, la un PIB de 1.040 mld. lei.

Ministrul interimar finanţelor publice, Florin Cîţu, a denunțat recent PSD pentru această creştere spectaculoasă a datoriei publice. Guvernul PSD a îndatorat ţara, în trei ani, cu 75 de miliarde de lei. O datorie mare lasă în urmă dobânzi mai mari şi o inflaţie ridictă, a comentat fostul ministru al finanţelor.

„Risipa şi furtul din banul public făcut de PSD au adăugat la datoria publică 75 de miliarde lei în aceşti trei ani. Partea proastă este că 65 de miliarde lei trebuie plătiţi de guvernarea 2020-2024”, a mai scris Cîțu pe Facebook.

La o datorie publică la 38% din PIB, legea plafoanelor bugetare, ce stabilește pentru 2020 un plafon de 40% din PIB pe datoria publică, ar putea crea probleme de finanțare dacă economia decelerează în contextul în care statul are un necesar de finanțare de 87 miliarde de lei în acest an.

În acest context, datoria publică nu poate creşte cu mai mult de 2 puncte procentuale ca procent din PIB în anul 2020, iar nivelul datoriei publice depinde în esență de evoluția economiei, adică de ritmul de creștere. Guvernul estimează un avans a PIB de 4%, însă majoritatea analiștilor și organizațiilor internaționale prognozează o creștere economică mai redusă, între 3 și 3,5%.

Însă cum bugetul pe 2020 este construit pe un deficit bugetar prognozat la 40 miliarde de lei, adică 3,6% din PIB, iar datoria care urmează să fie refinanțată în 2020 este în valoare de aprox. 47 miliarde de lei, este posibil ca până la sfârșitul anului datoria guvernamentală să se apropie puternic de plafonul de 40% din PIB, ceea ce va necesita o modificare a legii nr. 238/2019 privind plafoanele fiscal-bugetare pe 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.