Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suma URIAȘĂ pe care a pierdut-o Academia prin vânzarea frauduloasă a Casei Coandă / Dosar DNA

DNA

Procurorii DNA care au preluat dosarul vânzării ilegale a Casei Coandă, au dispus o expertiză judiciară care să stabilească valoarea de piaţă a imobilului şi, implicit, a valorii prejudiciului creat Academiei Române de fostul secretar general al forului, Ioan Păun Otiman, cercetat pentru înstrăinarea frauduloasă a monumentului.

Procurorii DNA care au preluat dosarul vânzării ilegale a Casei Coandă, au dispus o expertiză judiciară care să stabilească valoarea de piaţă a imobilului şi, implicit, a valorii prejudiciului creat Academiei Române de fostul secretar general al forului, Ioan Păun Otiman, cercetat pentru înstrăinarea frauduloasă a monumentului.

Dan Puric, mesaj DUR pentru tinerii care au protestat în stradă: V-au văduvit de valori

Cercetările din dosarul vânzării ilegale a unei părţi din Casa Coandă, reîntoarsă în patrimoniul Academiei Române, avansează cu rapiditate după ce cazul a fost preluat de procurorii anticorupţie, scrie Adevarul.ro.

Dosarul a fost declinat la DNA în octombrie 2016, după ce, iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au decis să dea neînceperea urmăririi penale (NUP) în acest caz pe cel considerat artizanul afacerii ilegale: fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman. NUP-ul anchetatorilior a fost însă contestat în instanţă de Curtea de Conturi, iar judecătorii au întors dosarul la Parchet.

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, din cadrul DNA, desfăşoară ultimele acte procedurale din dosar, înainte să formuleze acuzaţii oficiale. Până atunci, cei cercetaţi în acest dosar pentru abuz în serviciu şi, respectiv, complicitate la abuz în serviciu – Ioan Păun Otiman, omul de afaceri George Jipa şi soţia acestuia, Marina Vivien Slivinschi, au calitatea de suspecţi.

Compania Starbucks îl SFIDEAZĂ pe Donald Trump

Potrivit unor surse judiciare, acum procurorii anticorupţie vor să stabilească valoarea exactă a prejudiciului creat Academiei Române prin vânzarea frauduloasă a etajului Casei Coandă către Marina Vivien Slivinschi.

La 18 octombrie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi-a declinat competenţa în favoarea DNA în dosarul „Casa Coandă“, considerând că există date privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

Anterior, în 2012, în acest caz au fost făcute două sesizări – una din oficiu, iar alta făcută de Curtea de Conturi, care a reclamat înstrăinarea ilegală a jumătate din Casa Coandă, din Bulevardul Lascăr Catargiu, donată Academiei Române, în 1969, de către Maria Popovici, sora marelui savant Henri Coandă. Cealaltă jumătate a fost preluată de stat de la o altă soră a celor doi, Jeanne Serge Ioana Herbert, stabilită în Franţa, care a fost despăgubită de stat, în urma unei decizii din 1964.

Înainte de a preda dosarul la DNA, prin decizia instanţei de judecată, procurorii de la sectorul 1 au dispus o expertiză tehnică judiciară privind evaluarea imobilului din Bulevardul Lascăr Catargiu. Experţii au stabilit, în septembrie 2016, că întregul imobil, cu suprafaţa utilă de 1.231 de metri pătraţi, avea în 2009 (anul înstrăinării) o valoare de piaţă de 1.130.000 de euro, echivalentul a 4.846.000 de lei.

Pe baza acestui raport, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi-a declinat competenţa în favoarea DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.