Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit de urgenta la Berlin pe fondul tensiunilor din Ucraina

ucraina

Miniştrii afacerilor externe german, francez, rus şi ucrainean s-au întâlnit luni seară la Berlin pentru a discuta despre punerea în practică a acordurilor de la Minsk ameninţate de tensiuni în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

"Opt săptămâni au trecut de la negocierile de la Minsk şi nu există nicio îndoială că s-a ajuns la o acalmie relativă... dar este prea devreme pentru a anunţa victoria", a subliniat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, înainte de a începe discuţiile cu omologii săi din aşa-numitul format "Normandia", o aluzie la prima întâlnire în patru (Ucraina-Rusia-Franţa-Germania) în timpul comemorării debarcării în Normandia la 6 iunie 2014.

El a amintit că luptele dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi încă au făcut victime duminică şi luni.

"Deşi încetarea focului predomină în estul Ucrainei, încă au loc lupte în două sau trei locuri", a notat el.

Acordul de încetare a focului, negociat la Minsk la mijlocul lunii februarie, este încă în vigoare din punct de vedere tehnic, deşi fiecare parte o acuză pe cealaltă de intensificarea atacurilor în ultimele zile, notează Reuters. Luni, un militar ucrainean a fost ucis şi alţi şase răniţi în teritoriul controlat de rebeli. La rândul lor, autorităţile separatiste au anunţat patru civili răniţi în zona sub controlul lor, aminteşte AFP.

Steinmeier a mai explicat că în afară de încetarea focului, acordul de la Minsk a inclus modalităţi de a oferi ajutor umanitar populaţiei în estul Ucrainei, de organizare a unui schimb de prizonieri şi iniţierea unui proces politic ce ar pregăti terenul pentru alegeri.

Steinmeier a insistat asupra importanţei iniţierii unui proces politic, mai ales pentru asigurarea "condiţiilor necesare organizării de alegeri locale".

Rezultatele întâlnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai G7 marţi şi miercuri la Lübeck (nordul Germaniei), în timp ce violenţa s-a intensificat în estul Ucrainei în ultimele zile.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.