Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit G7 în Italia. Tema principală va fi situaţia legată de Rusia, Siria şi Coreea de Nord

G7 italia

Testul cu rachetă al Coreii de Nord şi rolul Rusiei în Siria vor domina cel mai probabil agenda de discuţii a miniştrilor de externe din G7, grupul statelor industrializate, care se reunesc luni şi marţi în oraşul Lucca din regiunea italiană Toscana, potrivit DPA, transmite agerpres.

Tensiunile s-au amplificat după atacul cu rachete de săptămâna trecută al SUA asupra unei baze aeriene din Siria. Rusia, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a criticat atacul. De asemenea, Coreea de Nord a invocat atacul american ca justificare pentru programul său de arme nucleare.

Erdogan AMENINŢĂ înainte de referendum: 'Europa va plăti! Europa se prăbuşeşte!'

Preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a criticat atacul SUA, spunând că este 'o agresiune împotriva unui stat suveran', conform media de stat.

Războiul declaraţiilor nu a rămas fără răspuns din partea Occidentului. Ministrul britanic de externe Boris Johnson şi-a anulat o vizită programată la Moscova, în timp ce Londra a spus că Rusia este responsabilă 'prin procură' pentru decesele în rândul civililor în aparentul atac chimic din oraşul sirian Khan Sheikhoun, care a determinat atacul cu rachete al SUA.

Secretarul de stat american Rex Tillerson, care urmează să se întâlnească cu Serghei Lavrov, omologul său rus, după reuniunea G7, a spus că "este momentul ca Rusia să se gândească serios în legătură cu sprijinul său faţă de regimul lui Al-Assad", a declarat presei un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat.

Între timp, o forţă de atac a Marinei SUA se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică chiar înainte de o întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping săptămâna trecută.

Chinezii sunt încurajaţi să vâneze spioni străini. Recompense uriaşe pentru denunţători

Italia, gazda acestei reuniuni G7, susţine că 'extinderea alarmantă a sistemului balistic şi nuclear' al Coreii de Nord este 'îngrijorătoare'.

Din G7 fac parte Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA. La reuniune participă de asemenea şi reprezentanţi ai UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.