Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit naţional pe tema schimbărilor climatice şi a incendiilor de vegetaţie, desfăşurat online în Australia

RFI
schimbari climatice seceta

Australia a organizat un summit naţional desfăşurat online pentru a supune analizei condiţiile care declanşează incendiile de vegetaţie şi care se înrăutăţesc în contextul schimbărilor climatice, informează DPA, potrivit Agerpres.

Oameni de ştiinţă, foşti oficiali din domeniul apărării, experţi în comunităţile indigene şi activişti pe teme climatice au luat cuvântul marţi seară, în debutul evenimentului, desfăşurat sub forma unei reuniuni publice virtuale, organizate de Emergency Leaders for Climate Action, o coaliţie formată din foşti conducători ai unor departamente de pompieri şi de intervenţii în situaţii de urgenţă.

''Am convocat acest summit în timpul sezonului incendiilor de vegetaţie fără precedent din decembrie anul trecut fiind foarte îngrijoraţi în urma eşecului guvernamental de a găsi soluţii pentru criza climatică şi incendiile de vegetaţie'', a spus Greg Mullins, organizator şi fost lider al departamentului de pompieri din New South Wales.

În perioada august-martie, incendiile de vegetaţie au pârjolit peste 12 milioane de hectare în Australia, au distrus peste 3.000 de locuinţe şi au provocat decesul a 33 de persoane pe teritoriul a şase dintre cele opta state şi teritorii australiene.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele

De asemenea, fumul cauzat de incendii a scăzut semnificativ calitatea aerului în New South Wales, ducând la decesul a sute de persoane.

Ken Pimlott, fost şef al departamentului de pompieri din California, Statele Unite, a spus că incendiile au izbucnit ''în locuri unde n-am fi crezut niciodată că este posibil''. El a precizat că, din cauza unui sezon mai îndelungat al incendiilor, de multe ori pe tot parcursul anului, departamentele de pompieri se confruntă cu provocarea de a distribui resursele.

Cheryl Durrant, fostă conducătoare în cadrul departamentului de apărare, a spus că, din punctul de vedere al armatei, schimbările climatice sunt un factor care multiplică ameninţările. ''Schimbările climatice creează mai multe puncte fierbinţi unde ar putea izbucni probleme în viitor'', a declarat ea.

Lesley Hughes, profesor de climatologie în cadrul Universităţii Macquarie, a menţionat că guvernanţii s-au priceput foarte bine să asculte sfaturile oamenilor de ştiinţă în timpul pandemiei de COVID-19. ''Ar fi bine dacă ar proceda la fel şi cu ştiinţa climatică'', a mai spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.