Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit pentru pace în Iran: 6 țări, inclusiv Rusia, se întâlnesc pentru a discuta despre Armenia și Azerbaidjan

romania.europalibera.org
armenia azerbaidjan

Miniştrii de Externe din Iran, Turcia, Rusia şi Georgia se vor întâlni luni, la Teheran, cu omologii lor din Azerbaidjan şi Armenia şi vor discuta progresele către un acord de pace între cei doi vecini din Caucazul de Sud, a relatat presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Agenţia de presă IRNA a citat Ministerul iranian de Externe spunând că cele şase ţări vor să vorbească despre probleme regionale ”fără interferenţa ţărilor non-regionale şi occidentale”, conform news.ro.

Aceasta a fost o referire implicită la Statele Unite şi Uniunea Europeană, a căror implicare în căutarea unui acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan a enervat în special Moscova.

Agenţia rusă de ştiri Interfax a declarat că ministrul de Externe Serghei Lavrov va călători la Teheran pentru întâlnire.

Rusia se consideră garantul securităţii dintre Azerbaidjan şi Armenia, dar cerinţele şi distragerile războiului său din Ucraina au dus la o slăbire a influenţei sale.

 

Azerbaidjanul a organizat luna trecută o ofensivă fulger pentru a recâştiga controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, unde etnicii armeni se bucurau de independenţă de facto de la despărţirea din anii 1990.

Peste 100.000 de armeni din Karabakh au fugit de atunci, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul că efectuează epurare etnică.

Baku neagă acest lucru, spunând că oamenii erau liberi să rămână şi să fie integraţi în Azerbaidjan.

Cele două ţări au purtat două războaie în ultimele trei decenii şi până acum nu au reuşit să ajungă la un acord de pace, în ciuda eforturilor de lungă durată ale Statelor Unite, UE şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.