Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit Putin-Erdogan-Rohani la Soci pentru pregătirea perioadei postconflict

pintelist
erdogan putin

Preşedintele rus Vladimir Putin îi reuneşte miercuri, la Soci, pe omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Hassan Rohani, pentru a 'lucra la reglementarea pe termen lung a conflictului sirian', cu câteva zile înaintea reluării negocierilor la Geneva, transmite AFP, conform agerpres.ro

Prin acest summit, care se va deschide în cursul după-amiezii la Soci, pe litoralul rusesc al Mării Negre, liderul de la Kremlin, principalul susţinător al lui Bashar al-Assad, vrea să pregătească perioada postconflict, în condiţiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli şi de la jihadişti controlul asupra unei mari părţi a teritoriului ţării. 

Putin a precedat întâlnirea de la Soci cu intense contacte diplomatice, primindu-l luni pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pe care l-a introdus de facto în jocul diplomatic, şi purtând marţi discuţii telefonice cu mai mulţi şefi de stat, printre care preşedintele american Donald Trump, pe care l-a asigurat că vrea să 'lucreze activ în favoarea unei reglementări pe termen lung a conflictului', după cum a indicat Kremlinul. 

Rusia şi Iran, aliate ale regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru 'zone de detensionare' pe teritoriul sirian. 

Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor pe teren şi reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanţilor regimului şi opoziţiei pentru abordarea unor probleme militare în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort. 

Moscova, aflată la iniţiativa acestui proces şi a cărei intervenţie a constituit punctul de cotitură în evoluţia conflictului, vrea acum să găsească o continuare politică a acestui proces, într-un moment în care, potrivit lui Putin, faza militară 'se apropie de final'. 

La Soci, cei trei preşedinţi vor discuta despre un eventual 'Congres de dialog naţional sirian', care să reunească în Rusia regimul şi opoziţia siriene, idee lansată la sfârşitul lunii octombrie, dar respinsă de opoziţie, care susţine procesul de la Geneva, ce se va relua pe 28 noiembrie. 

În ce le priveşte, facţiunile opoziţiei siriene se vor reuni miercuri la Riad pentru a-şi unifica punctele de vedere în perspectiva negocierilor de la Geneva, care se vor axa pe redactarea unei noi Constituţii şi pe organizarea de alegeri. 

Obstacolul de care s-au lovit toate iniţiativele pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul sirian, soldat cu peste 330.000 de morţi în şase ani, priveşte soarta lui Bashar al-Assad, aflat la putere din anul 2000 şi care pare acum în poziţie de forţă. 

În opinia Moscovei şi a Teheranului, plecarea aliatului lor ar provoca haos, însă rebelii sprijiniţi de Ankara refuză, la fel ca şi occidentalii, orice soluţie din care ar face parte şi Assad, date fiind crimele de care acuză regimul. 

Înaintea plecării spre Soci, preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că speră că summitul 'va pune bazele unui viitor frumos pentru Siria', precizând că vor fi abordate 'chestiunile legate de reconstrucţie şi de revenirea refugiaţilor'. 'Viitorul Siriei nu va fi în mâinile puterilor străine. Viitorul Siriei aparţine poporului sirian', a subliniat Rohani. 

Potrivit comunicatului Casei Albe după discuţia telefonică Putin-Trump, aceştia doresc 'asigurarea stabilităţii unei Sirii unificate şi libere de orice intervenţie dăunătoare şi de refugii pentru terorişti', precum şi 'găsirea unei soluţii paşnice la războiului civil din Siria'. Obiectivul este 'să se pună capăt crizei umanitare şi să se permită refugiaţilor sirieni să revină la casele lor', a adăugat Casa Albă. 

Biroul pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA) a avertizat marţi că, în pofida reducerii violenţelor, mai mult de 13 milioane de persoane, dintre care aproape jumătate sunt copii, au nevoie de ajutor umanitar în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.