Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit tripartit Irak-Egipt-Iordania la Bagdad: Abdel Fattah al-Sisi, primul președinte egiptean care vizitează Irakul în ultimii 30 de ani

EPA-EFE
sumit Egipt Iordania Irak Abdel Fattah al-Sisi Abdullah al II-lea al Iordaniei

Egiptul, Iordania şi Irakul au convenit să îşi consolideze securitatea şi cooperarea economică în cursul unui summit tripartit desfăşurat duminică la Bagdad, care a marcat prima vizită a unui şef de stat egiptean în ţară în ultimele trei decenii, comentează AFP.

Abdullah al II-lea al Iordaniei a vizitat Bagdadul la începutul anului 2019 pentru prima dată în 10 ani, în timp ce Abdel Fattah al-Sisi este primul preşedinte egiptean care a mers în Irak de la invazia Kuweitului de către trupele fostului dictator Saddam Hussein în 1990, potrivit agerpres.ro.

Relaţiile diplomatice dintre Bagdad şi Cairo s-au îmbunătăţit constant în ultimii ani.

Duminică, regele Abdullah al II-lea şi Abdel Fattah al-Sisi au fost primiţi de preşedintele irakian, Barham Salih, şi de prim-ministrul Mustafa Al-Kadhimi.

Această întâlnire constituie "un mesaj elocvent în faţa enormelor provocări regionale. Redresarea Irakului deschide calea către un sistem integrat pentru regiunea noastră bazat pe lupta împotriva extremismului, respectul suveranităţii şi parteneriatul economic", a scris Barham Salih pe Twitter.

Pe ordinea de zi: problemele regionale, precum şi modalităţile de consolidare a cooperării dintre Irak, Iordania şi Egipt în domeniile securităţii, energiei şi comerţului, potrivit unui comunicat comun publicat la finalul reuniunii.

Liderii au discutat, de asemenea, despre o "soluţie politică" la războiul din Siria conform rezoluţiilor ONU "care va păstra securitatea şi stabilitatea ţării şi va oferi condiţii adecvate pentru întoarcerea refugiaţilor".

Războiul din Siria a făcut aproximativ 500.000 de morţi, potrivit unui ONG, şi a deplasat milioane de persoane, chiar şi la frontierele Iordaniei care nu dispune de resurse şi se confruntă cu dificultăţi economice.

Pe de altă parte, liderii au salutat eforturile depuse pentru a reface stabilitatea în Yemenul în război, iar în privinţa Libiei au cerut plecarea forţelor străine şi a mercenarilor.

Ei au îndemnat, de asemenea, la eforturi reînnoite pentru a realiza "o pace justă şi globală" între Israel şi palestinieni, precum şi crearea unui stat palestinian independent.

În cele din urmă, cei trei lideri au salutat rolul Egiptului în negocierea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, mişcare aflată la putere în Fâşia Gaza, după un conflict de 11 zile în mai, şi promisiunea autorităţilor de la Cairo de a ajuta la reconstrucţia enclavei palestiniene.

Irakul este ferm angajat să se apropie de aliaţii arabi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, Egiptul şi Iordania, şi, de asemenea, susţine în mod activ reintegrarea Siriei în Liga Arabă.

Bagdadul încearcă să se facă indispensabil ca mediator regional pentru a evita să fie redus la un teren de confruntare între cei doi mari rivali regionali, Iranul şi Arabia Saudită, potrivit analiştilor.

Summitul de duminică a fost "un mesaj" pentru Statele Unite că Irakul întreţine relaţii cu Iranul, dar nu în detrimentul ţărilor arabe, a apreciat analistul irakian Ihsan al-Shamari.

Iranul şi Arabia Saudită au întrerupt legăturile diplomatice în urmă cu peste cinci ani, ducând la apariţia unei linii de fractură în Orientul Mijlociu.

Riadul şi Teheranul susţin tabere adverse în principalele conflicte din regiune, în special în Yemen, Siria şi Irak. De asemenea, se opun în privinţa Libanului şi Bahrainului.

Statele Unite au salutat o "vizită istorică".

"Această vizită este un pas important spre consolidarea legăturilor economice şi de securitate regionale dintre Egipt, Irak şi Iordania pentru a avansa către stabilitatea regională", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.