Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summitul G20 din insula indoneziană Bali marchează marea revenire a preşedintelui chinez Xi Jinping pe scena mondială

xi jinping

Preşedintele Xi Jinping ocupă prim-planul summitului G20 din insula indoneziană Bali, unde toţi liderii prezenţi acolo doresc să-l întâlnească la reuniuni bilaterale, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Există o listă de aşteptare pentru a se întâlni cu el'', afirmă surse diplomatice de la summit, unde Xi Jinping a venit consolidat după Congresul Partidului Comunist Chinez care i-a asigurat un nou mandat de cinci ani şi după ce aproape trei ani a evitat din cauza pandemiei COVID-19 plecările din China, potrivit Agerpres.

Întrevederea cu omologul său american Joe Biden, care a permis atenuarea tensiunilor bilaterale între SUA şi China, a fost urmată de un maraton de întâlniri ale liderului chinez. ''Summitul Biden-Xi a adus speranţa că cele două puteri sunt de acum înainte dispuse să trateze pe un plan diferit responsabilităţile lor mondiale şi diferendele bilaterale'', constată Danny Russel, fost înalt funcţionar în Departamentul de Stat al SUA, în prezent vicepreşedinte al Asia Society Policy Institute din New York.

Însă Xi Jinping nu a făcut compromisuri cu interesele fundamentale ale Chinei. El i-a amintit astfel lui Joe Biden că Taiwanul este ''prima linie roşie care nu trebuie trecută în relaţiile sino-americane''.

În plus, preşedintele chinez nu şi-a schimbat poziţia cu privire la Ucraina şi nici de această dată nu a condamnat public agresiunea rusă contra acestei ţări.

Pe de altă parte, absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin de la summitul G20 l-a scutit pe Xi Jinping de nevoia de a manevra, chiar şi timid, între sprijinul pentru Rusia şi condamnarea unanimă acestei ţări de către Occident.

Totuşi, Casa Albă a menţionat că Biden şi Xi au căzut de acord ''asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui dus niciodată şi niciodată nu poate fi câştigat'', mesaj interpretat ca o atenţionare adresată Moscovei, deşi din comunicatul oficial chinez lipseşte o astfel de menţiune referitoare la armele nucleare.

Pe ansamblu, ''imaginea pe care Xi încearcă să o proiecteze la acest G20 este cea a unei Chine conflictuale, dar care este mai degrabă o entitate rezonabilă, capabilă să gestioneze chestiunile mondiale în mod responsabil'', rezumă Andrew Small, analist la German Marshall Fund.

Printre liderii cu care Xi Jinping a mai avut întâlniri bilaterale la summitul G20 se numără preşedinţii francez Emmanuel Macron, sud-african Cyril Ramaphosa, sud-coreean Yoon Seok-youl şi gazda summitului, preşedintele indonezia Joko Widodo, precum şi premierii australian Anthony Albanese, olandez Mark Rutte, spaniol Pedro Sánchez şi italian, Georgia Meloni. O întrevedere cu premierul japonez Fumio Kishida se află pe agenda lui Xi la summitul APEC ce va avea loc joi şi vineri în Thailanda.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.