Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summitul Trump-Kim de la Hanoi, prezentat ca un succes în presa nord-coreeană

Foreign Policy
kim jong un donald trump

Coreea de Nord a făcut public un film despre cel de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, desfăşurat săptămâna trecută la Hanoi şi încheiat brusc, fără un acord cu privire la denuclearizare, relatează joi agenţia Reuters preluată de Agerpres

Documentarul de 78 de minute prezintă momentele principale ale vizitei de nouă zile a lui Kim Jong Un în capitala vietnameză, inclusiv un tur al obiectivelor turistice şi industriale şi întrevederile sale cu Trump, şi îi arată pe cei doi lideri cum îşi zâmbesc şi îşi dau mâna la finalul summitului, asigurând că cei doi au convenit să se "întâlnească faţă în faţă mai des" şi să continue "dialogul constructiv".

Media de stat nord-coreene nu au spus nimic despre un eşec al summitului sau despre vreun dezacord, cu toate că Trump şi Kim nu au reuşit să-şi apropie poziţiile în ce priveşte abandonarea de către Coreea de Nord a programului nuclear şi renunţarea de către SUA la sancţiunile împotriva Phenianului.

În cursul summitului de la Hanoi, consilierul prezidenţial pentru securitatea naţională John Bolton, criticat de-a lungul timpului de media de la Phenian pentru o comparaţie "nesăbuită" între Coreea de Nord şi Libia, a fost surprins stând cu faţa împietrită în timp ce Trump şi alţi participanţi americani la summit erau numai un zâmbet, notează Reuters.

SUA şi Coreea de Nord "pot trece peste momente de cumpănă şi de cotitură şi pot merge mai departe dacă amândouă părţile fac propuneri corecte, bazate pe principii acceptate şi respectate reciproc şi se angajează în negocieri cu o atitudine corectă şi disponibilitatea de a rezolva problemele", declară un prezentator nord-coreean.

Înalţi oficiali nord-coreeni au acuzat Washingtonul că a venit cu "solicitări lipsite de raţiune" şi au avertizat că liderul de la Phenian şi-ar putea "pierde disponibilitatea de a urmări ajungerea la un acord".

Totuşi, faptul că documentarul nord-coreean, difuzat marţi seara târziu la televiziunea de stat, a măturat sub preş eşecul summitului şi s-a concentrat asupra raporturilor dintre cei doi lideri semnalează că Phenianul nu intenţionează să renunţe la negocieri, indică experţii.

"Summitul a marcat o schimbare importantă, aducând relaţiile bilaterale la un nou nivel, bazat pe respectul şi încrederea reciproce dintre cei doi lideri", a mai afirmat prezentatorul documentarului, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.