Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summitul UE-Ucraina va da rezultate în unele privinţe, dar va dezamăgi în altele (Reuters)

EP
UE ucraina

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc vineri la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aducându-i promisiunea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar vor zădărnici probabil speranţele Ucrainei de aderare rapidă la UE, relatează Reuters.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev cu trenul, o călătorie simbolică pentru a-şi demonstra sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se se face aproape un an de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022.

Membri de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, vor avea vineri discuţii cu Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut Uniunii Europene mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, dar noile sancţiuni pe care blocul le pregăteşte nu vor fi pe măsura cererilor guvernului său.

"Am ajuns la o înţelegere reciprocă foarte importantă", a declarat Zelenski despre discuţiile de joi. "Numai împreună - o Ucraină puternică şi o Uniune Europeană puternică - putem apăra viaţa pe care o preţuim şi, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie şi motivaţie poporului nostru pentru a lupta în continuare, indiferent de obstacole şi ameninţări", a punctat Zelenski.

Deşi UE sprijină Ucraina şi susţine reformele democratice şi economice din această ţară, Bruxelles-ul refuză să ofere o cale rapidă de aderare în condiţiile în care Ucraina se află în război. Oficialii UE au enumerat mai multe condiţii pentru aderare, de la stabilitate politică şi economică la transpunerea legislaţiei UE. Procesul este posibil să dureze ani de zile.

"Unii poate ar vrea să speculeze cu privire la finalul jocului, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo", a declarat un oficial UE.

Ultima ţară care a aderat la UE a fost Croaţia, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecina Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004.

Ucraina şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după invazie, iar în iunie a primit statutul oficial de candidat din partea UE.

EFORTURI UCRAINENE ANTICORUPŢIE, INCLUSIV LA MINISTERUL APĂRĂRII

Oficialii UE au declarat că discuţiile de joi s-au purtat pe tema armamentului şi finanţării destinate Ucrainei, precum şi a accesului mai mare pentru produsele ucrainene pe piaţa UE şi sprijinirea Kievului pentru acoperirea nevoilor energetice. Sancţiunile împotriva Rusiei şi urmărirea penală a liderilor de la Moscova pentru războiul declanşat au figurat, de asemenea, pe agenda de lucru.

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard către Ucraina din stocurile industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a relatat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale.

Pe de altă parte, UE a cerut mai multe măsuri anticorupţie din partea Ucrainei, ţară percepută ca având o corupţie endemică la nivel de stat. Kievul trebuie să construiască un bilanţ credibil, iar Zelenski a anunţat în ultimul timp o serie de anchete şi demiteri ale unor oficiali, afirmând cu insistenţă că Ministerul Apărării trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni.

Autorităţile investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri de posibilă corupţie, au declarat joi oficialii de la Kiev. Într-un caz separat, în care s-au făcut arestări, un grup infracţional este suspectat de deturnare de fonduri ale statului prin vânzarea de ouă la suprapreţ şi a altor produse alimentare către oficialii din domeniul apărării, a declarat Biroul de Stat pentru Investigaţii.

RĂZBOIUL FACE RAVAGII ÎN EST

Summitul UE-Ucraina coincide cu o intensificare a presiunii ruseşti asupra forţelor ucrainene pe frontul de luptă din estul ţării, dar şi din nord-est şi sud.

Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care luptă în est, a declarat că principalul atu al Rusiei este numărul de forţe pe care le poate desfăşura. "Ei aduc oameni şi încearcă sistematic să găsească breşe pentru a sparge apărarea noastră", a declarat el pentru radioul ucrainean NV. "Scopul este de a îndeplini obiectivul conducerii de a prelua controlul asupra întregii regiuni Doneţk. Dar acest plan este întrerupt de câteva luni consecutive", a arătat oficialul ucrainean.

La Washington, directorul CIA, William Burns, a declarat că evoluţiile de pe câmpul de luptă din următoarele şase luni vor fi "absolut cruciale" şi că preşedintele rus Vladimir Putin nu vorbeşte serios despre negocieri.

Forţele ruseşti au efectuat raiduri în două zile consecutive asupra oraşului Kramatorsk din regiunea Doneţk, avariind clădiri şi provocând moartea şi rănirea mai multor civili. La rândul său, aviaţia ucraineană a lansat patru raiduri asupra unor concentrări de trupe ruseşti şi a unui post de comandă.

Iar pe fondul acestor evoluţii, conducerea de la Kiev avertizează că Moscova se pregăteşte pentru o nouă invazie masivă în următoarele săptămâni, posibil înainte de aniversarea din 24 februarie, deja acumulând forţe semnficative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.