Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunetul greierilor ar putea deveni în curând o amintire, avertizează experţii IUCN

curs-expert-achizitii-publice-1000x480

Prima evaluare complexă desfăşurată asupra greierilor şi lăcustelor din Europa a condus la concluzia că peste un sfert dintre speciile acestor insecte se află în prezent pe cale de dispariţie, potrivit unui raport publicat joi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). În Europa trăiesc peste 1.000 de specii de lăcuste şi greieri, iar dacă nu se iau măsuri de pe acum, sunetul acestora din urmă ar putea deveni o amintire, avertizează specialiştii IUCN, după cum informează BBC.

Potrivit lui Jean-Christophe Vié, director adjunct în cadrul Programului global pentru specii al IUCN, pentru a împiedica extincţia acestor insecte este necesar un program "sustenabil de gestionare a păşunilor cum ar fi, de exemplu, practici agricole tradiţionale". "Dacă nu acţionăm acum, sunetul greierilor de pe păşunile din Europa ar putea deveni în curând o amintire", a avertizat acesta.

Greierii şi lăcustele, care fac parte din grupul Ortoptere, trăiesc în zona păşunilor şi reprezintă o sursă importantă de hrană pentru păsări şi reptile, iar declinul numărului lor ar putea afecta întregi ecosisteme. Habitatul acestor insecte este din ce în ce mai afectat de incendii de vegetaţie, de agricultura intensivă şi de dezvoltarea turismului. "Dacă pierdem lăcustele şi alte ortoptere, cum ar fi greierii şi cosaşii, vom pierde şi diversitatea", a declarat pentru sursa citată Axel Hochkirch, preşedinte al subcomitetului pentru conservarea speciilor de nevertebrate în cadrul IUCN. Proiectul de evaluare, finanţat de Comisia Europeană, s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a implicat participarea a peste 150 de oameni de ştiinţă.

"Rezultatele cuprinse în această Listă Roşie a IUCN sunt profund îngrijorătoare", a declarat şi Luc Bas, director al Biroului European Regional al Uniunii, conform Agerpres. Raportul recomandă implementarea de programe de monitorizare la nivel european pentru obţinerea de informaţii cu privire la tendinţele populaţiei acestor vieţuitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.