Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunflowers from Petrol Station, un Banksy inspirat de Van Gogh, a fost vândut la Christie's pentru 14,5 milioane de dolari

life.ro
banksy

„Sunflowers from Petrol Station”, un Banksy inspirat de Van Gogh, a fost vândut, marţi seară, la Christie's New York pentru suma 14,5 milioane de dolari, informează News.ro.

Seria „Floarea Soarelui” a lui Van Gogh a fost deturnată de artistul stradal în „Sunflowers From Petrol Station” ce reprezintă un buchet ofilit de poluare.

Semnat şi datat Banksy 2005, uleiul pe pânză al artistului anonim provine din colecţia creatorului de modă Paul Smith. Lucrarea a fost estimată între 12 şi 18 milioane de dolari.

Intitulată „Sunflowers From Petrol Station (Les Tournesols de la station-service)”, ea face parte dintr-un grup limitat de picturi pe pânză semnate de Banksy, spre deosebire de graffiti, mai răspândite.

Casa de vânzări a estimat că este vorba despre „desfigurarea picturală şi conceptuală a capodoperei lui Van Gogh, Floarea Soarelui”.

Două călătorii în Franţa i-au inspirat lui Van Gogh picturile cu „Floarea Soarelui”. Prima a fost în 1887 la Paris, unde a locuit cu fratele său Theo, iar a doua anul următor la Arles.

În ceea ce-l priveşte pe Banksy, el foloseşte floarea soarelui ca semnal de alarmă. Buchetul în vas este ofilit, consecinţă a emisiilor de carbon, evocate în titlul pânzei.

Tema protejării mediului este recurentă la Banksy. Pe 20 ecembrie 2018, el denunţa poluarea aerului din Portul Talbot din Ţara Galilor, unul dintre cele mai poluate oraşe din Marea britanie. Graffiti-ul înfăţişează un copil, fericit să vadă fulgi de zăpadă căzând din cer, care în realitate sunt particule de cenuşă provenite din coşul de gunoi care ardea de cealaltă parte a zidului.

O altă lucrarea de Banksy, „Monkey Detonator”, realizat în 2000, a fost adjudecat la preţul de 2,1 milioane de dolari. În sesiunea dedicată artei secolului XXI au mai fost vândute: „The Guilt of Gold Teeth” de Jean-Michel Basquiat cu 40 de milioane de dolari şi „Flash in Naples”, de acelaşi autor, cu 19,8 milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.