Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt dovezi clare care arată existența unui risc asociat vaccinului AstraZeneca, susțin unii cercetători

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a negat faptul că ar fi stabilit deja o legătură cauzală între vaccinul Oxford/AstraZeneca și sindromul de coagulare a sângelui, după ce un înalt oficial al agenției a spus că există o relație cauzală. Într-o declarație adresată Agenției France-Presse, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că „nu a ajuns încă la o concluzie și că revizuirea este în curs de desfășurare”, adăugând că va anunța concluziile miercuri sau joi.

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, a declarat anterior ziarului italian Il Messaggero că, în opinia sa, „putem spune că este clar, există o legătură cu vaccinul. Dar încă nu știm ce cauzează această reacție”, scrie smartradio.ro.

Îngrijorările legate de evenimente rare, dar grave de coagulare a sângelui au apărut în ultimele săptămâni, mai multe țări europene suspendând pentru scurt timp utilizarea serului luna trecută, în așteptarea unei anchete EMA.

Autoritatea de reglementare a declarat ulterior că vaccinul este sigur și eficient, dar a adăugat că nu poate exclude definitiv o legătură între vaccin și evenimentele rare de coagulare și, prin urmare, continuă să investigheze.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), EMA și Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Marea Britanie (MHRA) au recomandat continuarea administrării vaccinului, deoarece beneficiile depășeasc cu mult orice risc.

Investigații

EMA analizează 14 decese raportate până pe 22 martie și sunt legate de cheaguri de sânge atipice formate la nivelul creierului, cunoscute sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST).

„Încercăm să obținem o imagine precisă, să definim în detaliu acest sindrom datorat vaccinului”, a declarat Cavaleri.

Prof. Neil Ferguson de la Imperial College din Londra spune că există dovezi din ce în ce mai clare care arată că există un risc asociat în special cu vaccinul AstraZeneca.

Prof. Paul Hunter, microbiolog al Universității East Anglia, a declarat pentru BBC că „șansele unei asocieri aleatorii sunt foarte, foarte mici”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.