Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-bogații abandonează Norvegia în ritm record: Guvernul a crescut impozitul pe avere

Video Blocks
Norvegia

Un număr record de norvegieni super-bogați abandonează Norvegia pentru țări cu taxe scăzute după ce guvernul de centru-stânga a crescut impozitul pe avere la 1,1%.

Mai mult de 30 de miliardari și multimilionari norvegieni au părăsit Norvegia în 2022, potrivit unei cercetări efectuate de ziarul Dagens Naeringsliv. Aceasta a fost mai mult decât numărul total de persoane super-bogate care au părăsit țara în ultimii 13 ani, a adăugat acesta. Se așteaptă ca și mai multe persoane super-bogate să plece în acest an din cauza majorării impozitului pe avere din noiembrie, ceea ce va costa guvernul zeci de milioane de euro din încasările fiscale pierdute, notează The Guardian.

Cel mai mare contribuabil s-a mutat la Lugano

Mulți s-au mutat în Elveția, unde taxele sunt mult mai mici. Printre aceștia se numără pescarul miliardar Kjell Inge Røkke, devenit magnat industrial, care s-a mutat în orașul Lugano, de limbă italiană, chiar după graniță de la Lacul Como, locul său preferat de distracție, și de capitala modei, Milano.

Røkke, în vârstă de 64 de ani, este al patrulea cel mai bogat norvegian, cu o avere estimată la aproximativ 19,6 miliarde de coroane norvegiene (1,5 miliarde de lire sterline). Într-o scrisoare deschisă, el a declarat: "Am ales Lugano ca noua mea reședință - nu este nici cea mai ieftină, nici nu are cele mai mici taxe - dar, în schimb, este un loc grozav, cu o poziție centrală în Europa... Pentru cei apropiați de companie și pentru mine, sunt doar la un clic distanță."

Mutarea sa va costa Norvegia aproximativ 175 de milioane de coroane norvegiene în venituri fiscale pierdute pe an. Anul trecut, Røkke a fost persoana fizică cu cele mai mari impozite din țară. Dagens Næringsliv a calculat că acesta a plătit aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene în impozite din 2008 încoace.

Mutarea sa în Elveția vine în urma unei creșteri relativ mici a impozitelor care vizează super-bogații țării, care se confruntă cu taxe pe avere atât la nivel local, cât și la nivel de stat. Aceasta include un impozit municipal de 0,7% pe activele care depășesc 1,7 milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice sau 3,4 milioane de coroane norvegiene pentru cupluri. Există, de asemenea, o rată de impozitare a averii la nivel de stat de 0,3% pentru activele de peste 1,7 milioane NOK. În noiembrie, guvernul a majorat rata de stat la 0,4% pentru activele care depășesc 20 de milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice și 40 de milioane de coroane norvegiene pentru cupluri, ridicând rata maximă a impozitului pe avere la 1,1%.

Ole Gjems-Onstad, profesor emerit la Școala de afaceri norvegiană, a declarat că a estimat că cei care au părăsit țara au avut o avere combinată de cel puțin 600 de miliarde de coroane norvegiene.

"În opinia mea, este un pic ca și Brexit. Norvegia nu are o mare tradiție de autodepășire, iar valul de antreprenori care se mută în străinătate a venit ca un fel de șoc", a declarat Gjems-Onstad, a spus Gjems-Onstad. "După cum știți, unii politicieni dau vina pe cei bogați care se mută, dar cred că multor oameni obișnuiți pur și simplu nu le place că cei mai buni investitori ai noștri pleacă."

Un alt miliardar a ales tot Elveția

Tord Ueland Kolstad, un investitor în domeniul imobiliar și al creșterii somonului, cu o avere de aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene, s-a mutat de la Bodø, în nordul Noway, la Lucerna, în Elveția. "Nu era ceea ce îmi doream, dar regulile fiscale înăsprite și sporite ale actualului guvern înseamnă că eu, în calitate de fondator și proprietar responsabil, nu am de ales", a declarat el pentru postul norvegian de televiziune TV 2.

Kolstad a declarat că majorarea impozitului pe avere înseamnă că va plăti puțin peste 6 milioane de coroane norvegiene, ceea ce, potrivit acestuia, ar însemna că va trebui să își plătească singur un dividend de 10 milioane de coroane norvegiene pentru a lua în considerare impozitul crescut pe dividende.

"Aceasta este, din păcate, realitatea politicii fiscale de astăzi. Este nejustificat să impui astfel de costuri companiei atunci când vrei să creezi noi locuri de muncă", a declarat el.

Kolstad a declarat pentru ziarul norvegian Aftenposten că atunci când a ajuns în Elveția nu avea niciun prieten acolo. "Dar acum suntem câțiva dintre noi [norvegieni], așa că ne întâlnim din când în când la o cafea".

Autoritățile își justifică majorarea impozitelor prin protecția socială și educație

Erlend Grimstad, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe, a declarat pentru The Guardian că speră ca norvegienii bogați să se întoarcă "în timp".

"Dacă v-ați bucurat de succes și v-ați îmbogățit în Norvegia, sperăm că veți rămâne și veți continua să luați parte la societatea norvegiană", a spus el. "Noi îi încurajăm pe norvegieni să reușească să creeze valoare și să devină bogați. Și credem că modelul norvegian, cu un sistem public puternic de protecție socială și un nivel ridicat de educație, sunt factori importanți pentru a face posibil acest succes.

"Modelul norvegian este că toată lumea ar trebui să contribuie în funcție de capacitate și, prin urmare, cei care au o capacitate mai mare de a plăti taxe, ar trebui să plătească puțin mai mult."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.