Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-taifunul Noru este așteptat să facă prăpăd, în Filipine: Meteorologii vorbesc despre o intensificare 'fără precedent'

fr.de
taifun uragan furtuna

Super-taifunul Noru se îndrepta duminică spre Filipine, unde urmează să atingă uscatul pe Insula Luzon, antrenând evacuări în localităţi de coastă, potrivit autorităţilor, relatează AFP.

Acest taifun, însoţit de rafale de vânt de 185 de kilometri pe oră, este cel mai puternic înregistrat în Filipine anul acesta, şi se intensifica foarte rapid.

El urmează să atingă uscatul duminică seara, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Manila, potrivit serviciului meteorologic filipinez.

”Le cerem locuitorilor zonelor care se află în pericol să dea ascultare apelurilor la evacuare, atunci când este necesară”, a declarat şeful poliţiei filipineze, generalul Rodolfo Azurin, scrie news.ro.

Filipinele sunt devastate cu regularitate de taifunuri, un fenomen care tinde să se agraveze din cauza modificărilor climatice, potrivit unor cercetători.

Alt taifun s-a soldat, în urmă cu nouă luni, cu 400 de morţi.

Viteaza rafalelor de vânt care însoţesc taifunul Noru a crescut la 90 de kilometri pe oră în 24 de ore, o intensificare ”fără precedent”, potrivit unui meteorolog, Robb Gile.

Potrivit serviciului meteorologic filipinez, viteza vântului ar putea atinge 205 kilometri pe oră în momentul în care acest super-taifun, care se afla duminică deasupra Oceanului Pacific, va atinge uscatul.

Serviciul meteorologic a avertizat cu privire la inundaţii, alunecări de teren şi valuri puternice de furtună.

În provincia Quezon, care se află pe traiectoria probabilă a Noru, locuitorii mai multor sate au fost evcuaţi, a anunţat un reprezentant al Biroului local de prevenirea catastrofelor, Mel Avenilla.

În provincia vecină Aurora, locuitorii din Dingalan au fost evacuaţi în adăposturi.

Taifunul ar urma să slăbească în timp ce traversează Insula Luzon, iar apoi să îşi continue traiectoria, pe Marea Chinei de Sud, luni, către Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.