Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-taifunul Saola se îndreaptă spre Hong Kong: China a emis o avertizare cod roşu

bloomberg.com
taifun-furtuna-vreme-ciclon

Super-taifunul Saola se îndreaptă spre Hong Kong: China a emis o avertizare cod roşu

China a emis joi o avertizare cod roşu de taifun în condiţiile în care super-taifunul Saola, însoţit de vânturi cu viteze de peste 200 km/h, se îndrepta spre coasta sud-estică a ţării, ameninţând Hong Kong-ul şi alte mari centre de producţie din provincia învecinată Guangdong, transmite Reuters, informează Agerpres.

Meteorologii chinezi au emis avertizarea cod roşu joi, la ora locală 06:00 (22:00 GMT, miercuri).

Centrul Naţional de Meteorologie din China a declarat că Saola, în prezent situat la aproximativ 315 kilometri sud-est de provincia Guangdong, se va deplasa spre nord-vest peste Marea Chinei de Sud, cu o viteză de aproximativ 10 km/h. Taifunul se va apropia treptat de coastele provinciei Guangdong urmând să slăbească apoi în intensitate.

Viteza vântului joi la prânz (04:00 GMT) a atins 209 km/h, notează Reuters.

Saola va atinge zona de uscat între coastele comitatului Huilai din Guangdong şi Hong Kong în cursul după-amiezii până în noaptea de 1 septembrie, a indicat centrul de meteorologie, adăugând că Saola ar putea fi unul dintre cele mai puternice cinci taifunuri care au lovit Guangdong după 1949.

Guvernul din Hong Kong a anunţat că în oraş va fi emis cel mai înalt nivel de alertă pentru vânt puternic, valabil între orele locale 02:00 şi 05:00 vineri. Majoritatea activităţilor din oraş vor fi suspendate, iar bursa va fi închisă. De asemenea, toate şcolile vor fi închise vineri, a precizat guvernul.

Locuitorii s-au grăbit joi să îşi facă provizii în pieţele din oraş, multe dintre legume fiind epuizate de pe tarabe, în timp ce în faţa supermarketurilor s-au format cozi lungi înainte de sosirea taifunului.

Observatorul din Hong Kong a declarat că au fost prognozate ploi abundente şi vânturi violente, iar nivelul apelor din oraş este aşteptat să "crească considerabil" până sâmbătă, existând un risc de inundaţii grave.

Pe măsură ce Saola se apropia, oraşul Shenzhen din Guangdong a anunţat că va ridica joi seara nivelul avertizare de taifun la cod galben şi va suspenda cursurile.

Compania China Railway a suspendat circulaţia pe mai multe linii feroviare importante, iar Shanghai a oprit trenurile care urmau să se îndrepte spre Guangdong, potrivit mass-media locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.