Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul supermarket din lume în care totul este gratuit. Cum funcționează și unde s-a deschis

stiri.md
supermarket

Un supermarket deschis pe 24 ianuarie în cartierul Wildemanbuurt din Amsterdam oferă alimente gratuite familiilor vulnerabile, cu singura condiție ca acestea să accepte și ajutorul unui consilier de carieră, conform ziarulromanesc.de.

Supermarketul 'Fris', care se traduce prin „proaspăt” în română, reprezintă nu doar produse proaspete ci și proaspătul început cu care supermarketul speră să ajute familiile.

Totul începe cu alimente, a declarat pentru ziar fondatorul asociației, Abdelhamid Idrissi (33 de ani). „Vrem să eliminăm acest stres din fiecare zi. Vă vom oferi un somn liniștit. Acesta este începutul. Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască.”

ONG-ul care a început în 2010 cu câteva camere în care copiii vulnerabili să-și facă temele, finanțează supermarketul prin crowdfunding și donații de la alte afaceri locale. Rafturile din magazinul Fris sunt aprovizionate cu tot ce ați găsi în alte supermarketuri, de la paste la scutece pentru copii, la încuietori pentru biciclete.

„Dacă auzim despre copii care merg la școală fără micul dejun, oferim micul dejun. Vedem copii în sălile noastre de studiu ducând hârtie igienică acasă, așa că oferim hârtie igienică. Sau oamenii nu se simt îngrijiți și vor să arate prezentabil, de exemplu, pentru un interviu de angajare. Așa că oferim periuțe de dinți, șampon și gel de păr.”

Tot mai mulți șoferi din Olanda pleacă de la benzinării fără să achite alimentarea. „Vor să plătească, dar nu au cu ce”

Fris nu este o bancă de alimente, a subliniat Idrissi. „Nu avem nevoie de dovezi ale sărăciei, vedem sărăcia în fiecare zi în sălile noastre de studiu. De asemenea, nu distribuim pachete de două ori pe săptămână, dar oamenii pot veni să facă cumpărături aici în fiecare zi. Asta se bazează pe încredere. Și îi păstrăm pentru îndrumare.”

Consilierii ONG-ului îi ajută pe clienți să își găsească o rezolvare la probleme, de la căutarea unui loc de muncă sau ucenicie până la înscrierea pentru ajutoarele sociale potrivite. De asemenea, ajută familii cu copii victime ale hărțuirii sau tineri cu probleme de dependență. Îngrijirea este cât se poate de personalizată, a spus Idrissi.

Fris și Studiezalen susțin în prezent 80 de familii. „Cererea este mult mai mare, dar ca să putem ajuta mai multe familii trebuie să putem obține mai multe sponsorizări”, a spus Idrissi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.