Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Supermarketurile din Marea Britanie raționalizează salată și brocoli

broccoli

Două dintre principalele supermarketuri din Marea Britanie au anunțat vineri că au început să raționalizeze vânzările de salată iceberg și brocoli din cauza penuriei de astfel de legume provenite din Spania, informează AFP. Tesco, cel mai mare grup de distribuție din Marea Britanie, a introdus o limită de trei salate iceberg per persoană, a precizat un purtător de cuvânt al grupului. "Ne confruntăm cu unele probele de stoc din cauza vremii nefavorabile din Spania", a explicat purtătorul de cuvânt, precizând că această situație afectează toate magazinele grupului din Marea Britanie.

Rivalul Morrisons, al patrulea grup britanic de distribuție, a fost și mai radical, introducând o limită de două salate și trei brocoli per client, a subliniat un purtător de cuvânt. "Am introdus aceste cote pentru a ne asigura o bună aprovizionare a clienților noștri obișnuiți", a explicat purtătorul de cuvânt. O parte din teritoriul Spaniei a fost afectat la finele anului trecut de ploi torențiale, urmate de un val de frig în ianuarie care a lovit în special zonele din sudul țării, unde s-au înregistrat căderi de zăpadă excepționale. Aceste evenimente meteorologice au afectat producția de fructe și legume, chiar dacă o parte din culturi erau produse în seră.

Tot ca o consecință a evoluțiilor meteo nefavorabile, Marea Britanie suferă de mai multe săptămâni și de o penurie de dovlecei, vinete și țelină, fără însă ca aceste legume să fie raționalizate. Penuria ar putea dura însă până la primăvară, ceea ce ar putea conduce la creșteri de prețuri deoarece supermarketurile ar putea fi obligate să importe legumele din țări mai îndepărtate, precum SUA. Numeroși britanici au reacționat la aceste penurii și creșteri de prețuri prin mesaje pe rețelele sociale, publicând fotografii cu rafturi goale însoțite de mesaje de tip #courgettecrisis ('criză de dovlecei') și #lettucecrisis ('criză de salată').

Potrivit ministerului spaniol al Agriculturii, producția de fructe și legume ar urma să revină la normal în săptămânile următoare, însă în cazul legumelor cultivate în câmp deschis, revenirea producției "va fi mai lentă, în special la salată", conform Agerpres. Spania este primul producător și exportator de fructe și legume din Uniunea Europeană iar Franța și Marea Britanie sunt primii săi clienți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.