Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superstiții pentru masa de Revelion. Vrei noroc și bunăstare?

masa-mancare

La români, masa festivă din noaptea de Anul Nou capătă o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare. Un rol important îl capătă produsele din pește, dar şi carnea de curcan sau cocoş, spun etnologii. Acestea aduc noroc şi bunăstare. Mai mult, specialiştii susţin că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor, informează B1 TV.

Românii au devenit superstiţioşi şi când vine vorba despre mâncarea de la masa de Revelion. Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine în 2016.

”Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim”, a explicat Doina Ișfănoni, etnograf la Muzeul Satului.

La fel de importante sunt preparatele din pește.

”Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor”, a mai precizat etnologul.

Lasând la o parte simbolistica, carnea de pește aduce numeroase beneficii nutriționale.

”Peştele, din punct de vedere nutriţional, este bogat în Omega 3, 6 şi 9 şi are câteva minerale importante. Cea mai norocoasă combinaţie pentru noaptea de Revelion este să fim atenţi ce punem în farfurie şi să combinăm partea de hrană gătită, carne albă sau fără, cu slaate crude şi prospete”, a explicat Florentina Gionea, specialist în nutriție.

Pentru noaptea dintre ani bucătarii pregătesc şi tot felul de dulciuri care exprimă, potrivit superstiţiilor, modul armonios de relaţionare cu prietenii şi cu rudele. Şi plăcintele cu răvaşe sunt la mare căutare de Revelion.

”Acea plăcintă care vine dintr-o lume balcanică, iar la noi, în sudul țării pune micile bilețele între foile placinții sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia. Cine găsește banul, Doamne ce noroc va avea în anul care urmeaza!”, a mai spus etnograful Doina Ișfănoni.

De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.