Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superstiții de Sânziene: ce nu e bine să faci în 24 iunie, la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Radu Pop
Lumina
ioan botezatorul

Creștinii sărbătoresc la 24 iunie naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de „Cap de vară” sau “Drăgaica". Însă i se mai spune și Ziua de Sânziene.

Ce sânt Sânzienele?

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt rele.

De asemenea, superstițiile de Sânziene arată că se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Tocmai din acest motiv  în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi.

Latura religioasă

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV - V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului.

Ce nu trebuie să faci de Sânziene

De Sânziene nu se muncește

Nu se spală rufe

Nu se calcă rufe,

Femeile nu trebuie să coasă

Bărbații nu au voie să muncească la câmp sau în gospodărie

Cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.

Se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.

Alte obiceirui

În noaptea de Sânziene (în ziua de 23 spre 24 iunie) se spune că fetele trebuie să pună sub pernă flori, astfel încât să-și viseze ursitul.

Fetele trebuie să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei, iar dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urmează să se mărite chiar în acel an, în timp ce, dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.

Există zone din țară unde de Sânziene se face pomenirea morților și se dau alimente de pomana.

Morminte celor dispăruți sunt amenajate cu flori.

În unele zone din ţară se aprind noaptea focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse prin sate, pe lângă case, ogoare sau grajduri.

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.