Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suprafața cultivată cu porumb în Ucraina ar putea înregistra o scădere de 9% în acest an

porumb 1.jpg

Fermierii din Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de porumb, ar urma să reducă în acest an suprafeţele însămânţate cu porumb cu până la 9%, comparativ cu 2023, arată un sondaj efectuat de Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Potrivit concluziilor acestui sondaj, consultat de Reuters înainte de publicarea sa oficială, suprafaţa totală însămânţată cu culturi de primăvară ar putea scădea cu 500.000 de hectare, sau 3,7%, în acest an, potrivit Agerpres.

Sondajul arată că diminuarea suprafeţelor însămânţate cu porumb ar putea fi contrabalansată, parţial, de o creştere a suprafeţelor însămânţate cu sfeclă de zahăr, rapiţă şi soia boabe.

"70% dintre respondenţi spun că au de gând să majoreze suprafeţele însămânţate cu soia boabe. La sfeclă de zahăr, 60% dintre cei care au plantat această cultură anul trecut intenţionează să majoreze uşor suprafeţele cultivate", se arată în concluziile sondajului.

Producătorii ucraineni nu au luat încă o decizie finală cu privire la suprafeţele însămânţate cu floarea soarelui.

Din recolta de pe 2023, Ucraina a recoltat 28,15 milioane tone de porumb, însă aproape două milioane de tone au rămas nerecoltate pe o suprafaţă de 320.000 de hectare din mai multe regiuni din Ucraina.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat că experţii din ministerul său se aşteaptă ca în 2024 suprafaţa totală însămânţată cu culturi de primăvară să fie aceeaşi ca anul trecut, dar este posibil să scadă uşor în cel mai pesimist scenariu.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase dar recoltele sale s-au redus după ce Rusia a invadat şi ocupat porţiuni semnificative din teritoriul ucrainean. Războiul din Ucraina, care a intrat în cea de a 24-a lună şi nu se întrevede o încheiere, a dus la creşterea preţurilor mondiale la cereale şi a perturbat livrările, în special pentru ţările sărace.

Fermierii ucraineni au însămânţat o suprafaţă totală de 12,75 milioane de hectare de culturi de primăvară pentru recolta din 2023, inclusiv 5,7 milioane de hectare de diverse cereale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.