Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Supraveghere în pandemie. Companiile investesc în sisteme high-tech de monitorizare

Facebook
supraveghere monitorizare

Tehnologie avansată de monitorizare implementată pentru prevenirea răspândirii coronavirusului printre angajați și clienți.

Viteza cu care se transmite noul coronavirus a depășit cu mult metodele tradiționale de monitorizare, cum ar fi intervievarea pacienților în legătură cu persoanele cu care s-au întâlnit și locurile pe unde au mers. Prin urmare, tot mai. multe guverne au recurs la forme automatizate de supraveghere pentru comabaterea răspândirii. Israel, Coreea de Sud, Singapore, Japonia au fost printre primele care au recurs la sisteme de supraveghere pe care le-au adaptat noului scop.

Demersul public a fost replicat și la nivel privat. Un exemplu este și compania Superbet, cel mai important operator de pariuri sportive din România, care face bani din risc, dar nu riscă sănătatea angajaților și clienților săi. Astfel, compania a achiziționat trei soluții Dahua de măsurare a temperaturii corporale. Sistemele, puse la dispoziție de KMW Systems măsoară în timp real temperatura angajaților fără a fi necesar contact direct cu persoana a cărei temperatură este măsurată. “Atunci când  temperatura unei persoane depășește pragul stabilit ca fiind normal (37.5°C sau o altă valoare stabilită în funcție de temperatura mediului ambient), sistemul declanșează o alarmă, identificându-se astfel extrem de rapid angajații care ar putea fi infectați”, explică reprezentanții companiei.

Echipamentele au fost implementate la punctele de acces în sediul companiei din București și completează sistemul de supraveghere Dahua deja existent (peste 300 de camere de supraveghere) menit să asigure ziua și noaptea supravegherea și înregistrarea operațiunilor desfășurate în cadrul agențiilor și protecția personalului angajat și a pariorilor.

La sfârșitul lunii martie, premierul Ludovic Orban anunța e, în plină stare de urgență, că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a început să lucreze la o astfel de aplicație de urmărire a mișcării persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată. „Ne va uşura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu”, spunea premierul Orban. În aprilie, a dat înapoi, spunând că analizează dacă mai e nevoie de o astfel de aplicație.

În Bulgaria și Macedonia de Nord, autoritățile folosesc deja aplicații care trimit locația utilizatorilor în baze de date centralizate, la ministerele Sănătății. Aplicația macedoneană se cheamă StopKorona, iar cea bulgărească – ViruSafe.

Comisia Europeană a subliniat în mai multe rânduri că aplicațiile de urmărire a contacților, folosite în UE, trebuie să respecte în totalitate regulile de protecție a vieții private, inclusiv regulamentul GDPR și directiva ePrivacy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.