Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ: Alina Bica, avocată în dosarul Black Cube. Pe cine reprezintă fosta șefă DIICOT

alina bica

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, cercetată la rândul ei în mai multe cauze, îl va reprezenta în dosarul Black Cube pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

ALERTĂ - DNA intră în forță în guvernarea Boc: Dosar pentru împrumutul FMI 2009

„Din punctul meu de vedere, să ții un om arestat numai din dorința de a-l determina să spună ceea ce se dorește să spună este un lucru incorect. În al doilea rând, nicăieri în dosar nu se confirmă împrejurarea că s-ar fi dorit denigrarea vreunui înalt funcționar din România. În acea presupusă conversație care a avut loc între presupusul Daniel Dragmor și cetățenii israelieni nu se discută de denigrare. Dumnealui s-a oferit să ofere o variantă corectă din punctul dumnealui de vedere”, a declarat Alina Bica.

Daniel Dragomir a fost adus din arest, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat contestaţia acestuia la prelungirea arestului preventiv.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 14 septembrie, arestarea preventivă a fostului angajat SRI, Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Surse judiciare au declarat că cei interesaţi să obţină informaţii despre procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi plătit 1,2 milioane de euro, plata fiind făcută de fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, deşi banii nu proveneau din buzunarul propriu. Potrivit surselor, informaţiile ar fi fost divulgate procurorilor de cei doi israelieni care au fost arestaţi în dosar. Aceleaşi surse au precizat că deşi suma ar fi fost plătită de fostul ofiţer SRI, banii proveneau de la alte persoane interesate să obţină informaţii despre Laura Codruţa Kovesi.

Daniel Dragomir a fost locotenent colonel al SRI, iar în perioada 2012-2013 a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. El a părăsit SRI în 2013. Acesta a fost trimis în judecată de DNA, alături de soţia sa, în ianuarie 2015, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit", precizează DIICOT într-un comunicat.

Astfel, în perioada martie-aprilie, "la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică", explică procurorii.

Ulterior, Weiner Ron a accesat ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului şef al DNA, spun procurorii, date care au fost "transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziţie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti".

Ca urmare a reţinerii lui Weiner Ron şi Geclowicz David de către DIICOT, cel de al treilea participant la operaţiune, Yossi Barkshtein, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor, reuşind să părăsească România pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra, susţine DIICOT.

"Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat", mai spun procurorii.

Acţiunea a fost efectuată cu ajutorul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, cu ajutorul Serviciului Grupări Infracţionale Violente, DIICOT având şi suportul SRI pe anumite segmente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.