Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză de proporții: Comisia Europeană vede Ungaria lui Orban drept noul 'tigru al Europei'

lemde.fr
Viktor Orban

Dacă nu anul acesta, atunci anul viitor creșterea economiei ungare ar putea fi mai dinamică, potrivit previziunilor economice de iarnă ale Comisiei Europene pentru Ungaria. În spatele perspectivelor interne favorabile, trebuie căutate, în primul rând, marile investiții în curs de derulare. Între timp, Germania continuă să sufere tocmai din cauza lipsei acestor investiţii.

Deși performanța economiei ungare anul trecut cu o recesiune de 0,8 la sută nu ar fi lăudată de nimeni, perspectivele pentru acest an și anul viitor sunt cu siguranță mai bune. Și acest lucru nu este susținut doar de Guvernul ungar, ci și de Comisia Europeană, care este în dispută cu Executivul de la Budapesta în mai multe chestiuni.

În prognoza sa de iarnă, Comisia Europeană a conturat o viziune deosebit de pozitivă pentru economia ungară: după o creştere de 2,4 la sută din acest an, pentru anul 2025 a prognozat o creștere de 3,6 la sută, ceea ce reprezintă o rată mai scăzută față de perioada anterioară, de dinainte de 2019, dar chiar şi aşa, 2024 este a cincea, iar așteptarea de anul viitor este a doua cea mai mare dintre statele membre.

Însă, trebuie adăugat că Executivul de la Bruxelles urmăreşte, de regulă, cu severitate evoluţia proceselor economice, şi în cea mai recentă prognoză a prevăzut o dinamică mai mică pentru Ungaria faţă de celelalte instituţii. De exemplu, Fitch, Strandard and Poor's și chiar FMI au prognozat o creștere de aproximativ 3 la sută, o rată ceva mai mică decât așteptările Guvernului de 3,6-4 la sută.

 

Anul acesta se va referi la restabilirea creșterii

În ceea ce privește perspectivele pentru acest an, 2024 se va referi, cu siguranță, la restabilirea creșterii, care nu va fi nici departe o chestiune simplă. După datele dezamăgitoare privind PIB-ul din trimestrul al patrulea, Gergely Suppan, economistul șef al Ministerului Economiei Naționale, a recunoscut pentru ziarul "Világgazdaság" că va fi necesară o creștere trimestrială deosebit de puternică pentru a obține o creștere de 4%. Deși nu a spus nimic concret, cu siguranță s-a gândit la o creștere de unu la sută, ceea ce este mai puțin realist în contextul actual. Este grăitor faptul că în acest an doar în cazul Maltei  așteaptă Executivul de la Bruxelles la o creştere a PIB-ului de peste 3 la sută, în timp ce pentru majoritatea țărilor din Europa Centrală şi de Est prognozează o creştere între 2 și 3 la sută.

 

Creșterea economiei ungare ar putea lua un avânt anul viitor

Chiar dacă obiectivul dorit nu se va concretiza, există șanse mai mari ca acesta să fie atins în 2025. Şi comunitatea de experți din Ungaria se așteaptă tot până în anul 2025 la o expansiune mai dinamică a PIB-ului, pe de o parte datorită ratelor dobânzilor mai scăzute și, pe de altă parte, datorită faptului că investițiile majore în curs de derulare, cum ar fi BMW sau CATL, se vor implica în producție anul viitor. Iar toate acestea pot duce la o creștere semnificativ mai mare.

Este interesant, de altfel, că ministrul economiei din Germania, ţară care a petrecut anul trecut în recesiune, a explicat recent deficienţa economiei germane la un forum de la Leipzig cu lipsa investițiilor. Robert Habeck a recunoscut că economia nu se va redresa rapid, creșterea în acest an va fi de doar 0,2 la sută. Ceea ce este dramatic de rău, nu putem continua aşa, a spus politicianul, potrivit căruia Germania are nevoie de mai multe investiții, care sunt indispenabile pentru începerea creșterii economice.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.