Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză în Ecuador - Curtea Națională de Justiție a declarat arestarea lui Jorge Glas este 'ilegală şi arbitrară'. Totuși rămâne încarcerat

Europaexpres
Jorge Glas

Curtea Naţională de Justiţie a Ecuadorului a respins vineri o cerere a fostului vicepreşedinte Jorge Glas, care ceruse eliberarea sa, considerând, totuşi, "ilegală şi arbitrară" arestarea lui în cursul unui raid al poliţiei în ambasada Mexicului la Quito, notează AFP preluat de agerpres.

Jorge Glas a cerut eliberarea sa în cadrul procedurii habeas corpus, care permite contestarea unei detenţii considerate arbitrare.

Intruziunea poliţiştilor, săptămâna trecută, în ambasada Mexicului pentru a-l aresta pe Glas - vizat de un mandat de arestare pentru presupusă corupţie - a provocat ruperea relaţiilor diplomatice dintre Mexic şi Quito şi un protest internaţional.

În cursul audierii, Curtea Naţională de Justiţie (CNJ) - cea mai înaltă instanţă din ţară - a recunoscut caracterul ilegal şi arbitrar al arestării lui Glas, care se refugiase din 17 decembrie în ambasada Mexicului.

CNJ a luat în considerare în special faptul că nu a fost emis niciun mandat de percheziţie pentru raidul poliţiei în incinta diplomatică.

Aproximativ cincizeci de susţinători ai fostului vicepreşedinte s-au adunat în apropierea CNJ pentru a sărbători decizia acesteia.

Jorge Glas, vicepreşedinte între 2013 şi 2017 sub fostul preşedinte socialist Rafael Correa, este acuzat că a deturnat fonduri publice destinate reconstrucţiei oraşelor de coastă după un cutremur devastator din 2016.

Într-un alt caz, Glas a fost condamnat în decembrie 2017 la şase ani de închisoare pentru corupţie într-un uriaş scandal în care era implicat gigantul brazilian din domeniul construcţiilor Odebrecht. A fost eliberat din închisoare în noiembrie anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.