Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză la Budapesta - Ajunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei a demisionat

budapesta

Marton Nagy, adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), care supervizează politica monetară, stabilitatea financiară şi programele de creditare, a demisionat, a anunţat joi NBH, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Nagy, al cărui mandat de şase ani în Consiliul monetar care stabileşte ratele dobânzilor urma să expire în septembrie 2021, a demisionat pentru a ocupa o altă poziţie importantă, se arată în comunicatul Băncii Naţionale a Ungariei, unde nu se precizează ce funcţie va ocupa Nagy.

El va fi înlocuit temporar cu Barnabas Virag, director în cadrul NBH, responsabil cu analizele economice şi politica monetară.

Marton Nagy, unul din cei mai activi oficiali ai Băncii Naţionale a Ungariei, a jucat un rol important în adoptarea unei politici monetari relaxate neconvenţionale, în schemele de creditare cu dobânzi reduse pentru companii, precum şi în programul de obligaţiuni corporate pentru sprijinirea pieţei locale de capital.

El s-a pronunţat pentru consolidarea sectorului bancar. Piaţa bancară ungară este suprasaturată şi ar fi suficiente cinci mari bănci universale, afirma anul trecut Marton Nagy. Oficialul a cerut băncilor din Ungaria să-şi îmbunătăţească eficienţa, să majoreze creditarea şi să îmbrăţişeze inovaţia.

Băncile ungare ar avea nevoie de sucursale mai puţine, dar mai moderne, şi trebuie să facă progrese în procesul de digitalizare, pentru a se adapta noilor soluţii fintech, declara în 2019 adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei.

Marţi, banca ungară de stat Budapest Bank a anunţat că se va alătura alianţei strategice dintre MKB Bank şi Takarekbank (MTB), formând al doilea mare grup bancar al ţării.

Băncile "examinează şi pregătesc cadrul pentru înfiinţarea unui nou grup bancar, fără acţionariat străin, cu o cotă de piaţă semnificativă", valoarea combinată a activelor noii entităţi fiind estimată la 5.800 miliarde de forinţi (18,3 miliarde de dolari).

Liderul pieţei din Ungaria este OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, prezent pe 12 pieţe şi cu active totale de 21.900 miliarde de forinţi la 31 martie 2020.

Subsidiara de bază a OTP din Ungaria are active totale de 10.500 miliarde de forinţi, faţă de 5.800 miliarde de forinţi în cazul noii entităţi.

Principalele bănci din Ungaria sunt grupul local OTP Bank şi diviziile locale ale băncilor KBC Groep, Erste Group Bank, Raiffeisen, UniCredit şi Intesa SanPaolo.

OTP Bank România, subsidiara a OTP Group, este prezentă de 15 ani pe piaţa locală şi în prezent ocupă locul nouă, după active, în topul celor mai mari bănci locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.