Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ la ÎCCJ: Camelia Bogdan e REPRIMITĂ în magistratură / Minuta ședinței de judecată

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Camelia Bogdan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fosta judecătoare Camelia Bogdan să fie fi reprimită în magistratură. ÎCCJ a decis ca Bogdan să fie sancționată prin mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018. Dintre cei 5 judecători, doi au făcut opinie separată.

Iată minuta ședinței de judecată:

”Cu majoritate: Admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia şi intervenienta Asociaţia Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în ceea ce priveşte sancţiunea excluderii din magistratură, pe care o înlocuieşte cu sancţiunea constând în mutarea disciplinară pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018, sancţiune prevăzută de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 decembrie 2017.

Citește și: Cine a fost Alina Ciucu, tânăra ucisă la metrou-„Era frumoasă ca o actriță. Plecase de sărăcie de acasă”

Cu opinia separată a doamnei judecător Rodica Susanu şi a domnului judecător Cristian Daniel Oana, în sensul că: Admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia şi intervenienta Asociaţia Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în sensul că respinge, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Bogdan Camelia, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în interesul reclamantei Inspecţia Judiciară de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Asociaţia Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP). Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei Bogdan Camelia de către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate.”, spun judecătorii.

Citește și: S-a aflat! Cât valorează ceasul legendar al Regelui Mihai

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, prin care a fost exclusă din magistratură. Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul ICA.

Avocaţii Cameliei Bogdan au susţinut, în sala de judecată, că aceasta a primit din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) un raport în care se arată că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci când a predat la un seminar pentru funcţionarii APIA. Ei au arătat că răspunderea magistraţilor se prescrie în termen de doi ani, aducând ca argument o decizie a CEDO, dar şi un recurs în interesul legii adoptat de ÎCCJ.

Citește și: Detalii halucinante! Cine este femeia care a uimit o țară întreagă și ce a făcut-o să o împingă pe tânăra de la metrou

Potrivit avocaţilor, CSM a interpretat eronat dispoziţiile legale privind cumulul de funcţii şi a exclus un magistrat care "a fost evaluat întotdeauna cu nota 10".

"Faptul că sistemul de drept nu prevede un termen de prescripţie constituie o încălcare a drepturilor, conform deciziei CEDO. Am fost cercetată disciplinar şi s-a constatat că nu aveam obligaţia de abţinere. Conform recursului în interesul legii adoptat în 2016, conflictele de interese se constată de către Agenţia Naţională de Integritate. Eu sunt formator acreditat de Banca Mondială", a declarat Camelia Bogdan, în instanţă.

Citește și: Sumă uriașă! Câți bani obține Zuckerberg din publicitatea de pe Facebook

Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

De cealaltă parte, Camelia Bogdan a susţinut atunci că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa în calitate de lector la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcţionarii APIA "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate" şi, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese.

Citește și: Renault dă o nouă lovitură concurenţei: Detalii interesante despre noul Duster – Ce s-a descoperit când a fost testat

Ea a mai spus că a predat la seminarul de la Poiana Braşov în timpul vacanţei judecătoreşti, cu acordul preşedintelui de secţie de la Curtea de Apel Bucureşti, participând totodată şi la şedinţele de judecată la care a fost repartizată în acea perioadă.

"Nu am încasat drept remuneraţie pentru prestaţia mea ca lector, sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosarul ICA. Nu am fost selectată ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de către Agenţia Naţională de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, instituţie care, potrivit art.1 din Legea nr.1/2004, are personalitate juridică şi este ordonator de credite), ci de o societate care a câştigat procesul de selecţie pentru organizarea de cursuri pentru funcţionari din instituţii aflate în subordinea acestui minister. În prealabil, am solicitat 'expressis verbis' Agenţiei Naţionale de Integritate verificarea vreunei potenţiale incompatibilităţi între calitatea de magistrat şi calitatea de lector în cadrul programului 'Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene', ANI comunicându-mi că această participare 'nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate'", arăta Camelia Bogdan.

Citește și: Cum îşi fac parlamentarii legi pentru ei şi pentru bogaţi: Mii de şoferi ar putea fi afectaţi de o lege controversată

Conform judecătoarei, remuneraţia pentru activitatea de lector nu provine de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de statul român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.