Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză totală - Mercenarii Wagner spun că așteaptă un singur lucru: `ordinul de a lua cu asalt Kievul`

defenseromania.ro
Grupul Wagner

Bluf sau nu? Luptători Wagner prezenți în Rusia afirmă pe Telegram că se pregătesc să ia cu asalt capitala ucraineană.

Membri ai grupării Wagner prezenţi în Rusia afirmă că se pregătesc să ia cu asalt Kievul, capitala ucraineană, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

"Bună ziua din Siberia. Ne antrenăm la vânătoare în vacanţă. Aşteptăm ordinul să luăm cu asalt Kievul", se poate citi sub unele fotografii publicate pe Telegram miercuri dimineaţa, relatează confraţii noştri de la HLN. Fotografiile arată un soldat Wagner pozând cu o puşcă de asalt şi un drapel al grupării.

Mai întâi, ce fac „wagnerii” în Rusia? Săptămâna trecută, grupul de reflecţie american Institute for the Study of War anunţa că trupele trimise în Belarus după tentativa ratată de răscoală a lui Prigojin se pregătesc să se întoarcă în Rusia. Nimic concret, nu a fost observată nicio mişcare.

Dar potrivit unuia din principalii comandanţi ai grupării, numit "Lotus" (Anton Ielizarov pe numele adevărat), luptătorii care sunt prezenţi pe teritoriul rusesc sunt în vacanţă, la ordinul lui Prigojin. Ei se vor întoarce după aceea în Belarus.

Aceste mesaje enigmatice ar fi opera unei strategii de comunicare a Wagner ce urmăreşte să semene tulburare. Speriind, gruparea face presiuni asupra părţilor participante în conflictul din Ucraina. Acest gen de mesaj permite să se alarmeze şase ţări deodată, potrivit HLN: Polonia şi Lituania care se tem ca Wagner să nu treacă graniţa, Ucraina care se teme de un atac din nord, opoziţia belarusă care se teme că Lukaşenko va folosi luptătorii pentru a reprima şi mai mult orice protest, şi de asemenea Franţa şi Statele Unite care se îngrijorează de expansiunea Wagner în Africa.

Această comunicare acreditează şi teza "maskirovka", o înşelătorie militară, care ar însemna că rebeliunea Wagner din iunie contra Rusiei nu ar fi decât o înscenare. Ipoteză totuşi puţin probabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.