Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sursă diplomatică franceză: Negocierile asupra dosarului nuclear iranian sunt într-un punct mort

CGTN America
nuclear deal

Discuţiile dintre puterile occidentale şi Teheran asupra dosarului nuclear iranian sunt într-un punct mort, a declarat joi o sursă diplomatică franceză, care a vorbit despre o atmosferă pesimistă în privinţa evoluţiei acestor negocieri, transmite AFP.

''Negocierile sunt într-un punct mort'' şi ''suntem destul de pesimişti'', a declarat această sursă, care consideră că ''Iranul greşeşte trăgând de timp''.

Negociatorul Uniunii Europene, Enrique Mora, a fost miercuri la Teheran şi s-a întâlnit cu negociatorul-şef iranian, Ali Bagheri, dar nimic nu s-a aflat în urma discuţiei lor.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a declarat marţi ''foarte preocupat'' de situaţia tratativelor şi a denunţat lipsa de cooperare din partea Iranului.

Acesta din urmă s-a angajat de un an în negocieri directe cu Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi China, şi indirecte cu SUA, pentru a relansa acordul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune) legat de programul nuclear iranian, acord din care Washingtonul s-a retras unilateral în anul 2018, potrivit Agerpres.ro.

Discuţiile din prezent au ca obiectiv readucerea SUA în acest acord, în special prin ridicarea sancţiunilor reinstituite de Washington în 2018, şi garantarea respectării de către Teheran a angajamentelor de a nu avansa către producerea de arme nucleare.

O înţelegere a fost evocată la sfârşitul lunii martie, dar încă nu poate fi pusă în practică din cauza cererii Iranului ca unitatea de elită a armatei iraniene, Gardienii Revoluţiei, să fie ştearsă de pe lista neagră a SUA cu organizaţiile teroriste, ceea ce Washingtonul refuză.

Sursa franceză s-a referit şi la ''provocările'' iraniene, după arestarea a doi cetăţeni francezi, acuzaţi de Teheran că au încercat ''să provoace haos şi să destabilizeze societatea'' iraniană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.