Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Administraţia Barack Obama a avut contacte secrete cu regimul sirian

obama

Administraţia Barack Obama a menţinut încercat, mai mulţi ani, sălimiteze violenţele în Siria şi să-l determine pe Bashar al-Assad să renunţe, prin intermediul unor interacţiuni secrete cu elemente ale regimului sirian, informează Wall Street Journal, citat Mediafax.

Spre deosebire de canalul secret de comunicare al Casei Albe cu Iranul, efortul vizând Siria nu a luat amploare, iar comunicaţiile au fost limitate. Potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal, comunicaţiile cu regimul sirian s-au concentrat pe probleme specifice. Uneori, oficiali de rag înalt discutau direct unii cu alţii, alteori trimiteau mesaje prin intermediari ca Rusia şi Iranul, principalii aliaţi ai lui Assad.

În 2011, când regimul a început să reprime protestele şi soldaţii au început să părăsească armata, oficialii americani din serviciile de informaţii au identificat ofiţeri din secta alawită a lui Assad care ar fi putut aduce o schimbare de regim.

"Politica din 2011 a Casei Albe era să ajungă la o tranziţie în Siria prin găsirea unor crăpături în regim şi oferirea de stimulente oamenilor pentru a-l părăsi pe Assad", a declarat un fost oficial din administraţie.

Însă coeziunea regimului a rezistat, iar represiunea a continuat. În august 2011, Obama i-a cerut public lui Assad să renunţe la putere. Dar în loc să-l convingă pe Assad să plece, comunicaţiile secrete ar putea să-i fi alimentat simţul legitimităţii şi impunităţii.

De-a lungul conflictului, două elemente-cheie ale strategiei administraţiei privind Siria, presiunea politică şi cea militară, au ajuns adesea în impas şi au determinat schimbări repetate de tactică. Până în vara lui 2012, strategia Casei Albe de a orchestra schimbarea regimului a eşuat. SUA au trecut atunci la sprijinirea rebelilor, dar efortul a demarat prea lent.

În vara lui 2012, administraţia l-a avertizat pe Assad, prin intermediul unor oficiali ruşi şi iranieni, să nu folosească arme chimice. Oficiali americani au discutat de asemenea direct cu omologii sirieni. Secretarul de Stat adjunct William Burns, care s-a retras anul trecut, l-a sunat de două ori pe ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem, pentru a reitera aceste avertismente. Cu toate acestea, atacuri cu gaz sarin au avut loc în august 2013, provocând moartea a 1.400 de persoane.

În următorii doi ani, Washingtonul şi-a schimbat mesajele către Damasc pentru a se concentra pe limitarea conflictului.

Un alt motiv pentru menţinerea comunicaţiilor este dispariţia sau detenţia a cinci cetăţeni americani în Siria. Secretarul de Stat adjunct Anne Patterson a discutat de două ori despre ei cu adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mekdad.

Ulterior, administraţia Obama a trecut din nou la calea diplomatică, pentru a aduce Guvernul sirian la masa negocierilor. În centrul acestui efort s-a aflat un om de afaceri apropiat lui Assad, Khaled Ahmad, care a fost principalul om de legătură între liderul sirian şi oficialii occidentali, inclusiv americani, în ultimii ani.

Extinderea grupării Stat Islamic în 2013 a luat prin surprindere administraţia SUA, iar Assad a profitat de acest lucru pentru a se prezenta drept partener în lupta împotriva terorismului din regiune, care afectează şi Occidentul.

În prezent, când Washingtonul vrea să notifice Damascul unde trimite combatanţi sirieni antrenaţi de SUA pentru a lupta împotrva grupării SI, Samantha Power, emisarul american la ONU, trimite un adjunct să discute cu emisarul sirian, Bashar Jaafari.

Casa Albă subliniază că aceste notificări nu înseamnă o colaborare cu regimul sirian, dar Assad le-a folosit în avantajul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.