Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: câți parlamentari au semnat moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Dăncilă

stiripesurse.ro
Viorica Dancila

Un număr de 152 de aleși au semnat moțiunea de cenzură pentru demiterea Cabinetului Dăncilă, au spus surse politice pentru MEDIAFAX. Unii liberali nu au semnat, senatoarea PNL, Siminica Mirea, declarând pentru MEDIAFAX, că multor colegi li s-a cerut semnătura fără a vedea conținutul moțiunii.

Moțiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională", va fi depusă miercuri de PNL după plenul reunit al Parlamentului în care premierul Viorica Dăncilă va prezenta stadiul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului UE de către România la începutul anului viitor.

Contactată de MEDIAFAX, senatoarea PNL Siminica Mirea a declarat că principalul motiv pentru care nu a semnat moțiunea de cenzură a fost că au fost cerute semnături înainte ca aleșii liberali să poată consulta textul documentului. În schimb, aceasta a precizat că e sigură în proporție de 90% că o va vota.

Întrebată dacă există posibilitatea să plece la ALDE sau PSD, senatoarea PNL a spus că încă nu are astfel de planuri.

"Sunt într-adevăr probleme la nivelul organizațiilor județene. În loc să construim, dăm oamenii afară și nu mai punem alții în loc. Încă nu voi pleca, dar dacă nu se remediază problemele (...) Dragoste cu sila nu se face", a explicat Mirea, pentru MEDIAFAX, precizând că nu a avut discuții sau negocieri în această perioadă nici cu ALDE, nicic cu PSD, UDMR sau alte partide din Opoziție precum USR ori PMP.

În ultimele cinci zile, senatorii Daniel Zamfir și Marius Nicoară au anunțat oficial că au plecat din PNL și s-au înscris în ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalii depun, miercuri, în Parlament moțiunea de cenzură "Opriţi Guvernul marionetă!" pe 20 iunie, președintele PNL, Ludovic Orban precizând că dacă aceasta va trece el va fi propunerea partidului pentru funcția de premier.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a mai precizat, marți, că, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă va fi adoptată în plenul reunit al Parlamentului, atunci partidul pe care îl conduce este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării.

În textul moțiunii de cenzură, liberalii acuză partidul de guvernământ că a folosit Curtea Constitutională a României (CCR) pentru "a amputa" atribuţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

"PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justiţiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcţie de interese politice. Această abordare contravine poziţiei Uniunii Europene care s-a poziţionat împotriva politizării justiţiei", se arată în documentul liberalilor.

Matematic partidele de Opoziție ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare adoptării moțiunii de cenzură, chiar dacă sunt susținuți și de parlamentarii neafiliați înscriși în Pro România lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În prezent, numărul total al parlamentarior este de 465.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.