Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Coaliția pregătește marea lovitură pentru șefii serviciilor secrete

spion structuri servicii

În Guvern se pregătește pachetul legilor siguranței naționale, iar liderii coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut, în această dimineață, o întâlnire, la Guvern, în care au discutat cele mai sensibile puncte din aceste legi.

În prezent, șefii serviciilor secrete nu au un mandat limitat, ei fiind schimbați de Parlament sau de către președintele României, în funcție de jocurile politice de moment.

Conform surselor noastre, în proiectul noilor legi ale siguranței naționale nu este prevăzut un mandat limitat, dar liderul PSD, Marcel Ciolacu a insistat să se introducă un mandat de 5 ani pentru șefii serviciilor.

Mandatul de 5 ani ar coincide cu durata mandatului prezidențial, cunoscut fiind faptul că la schimbarea președintelui, de obicei se schimbă și șefii serviciilor secrete.

Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

În prezent, SIE și SRI se află în subordinea Parlamentului, în timp ce SPP și STS se află în subordinea președintelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.