Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Decizii informale la PSD, după ce a picat Guvernul Orban: planul echipei Marcel Ciolacu

Parlamentul a adoptat miercuri moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Ludovic Orban și prin care s-a blocat alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Până la instalarea unui nou guvern, Guvernul Orban va continua să asigure interimar conducerea Executivului, însă cu puteri limitate (nu va putea, de exemplu, să emită ordonanțe de urgență).

Urmează ca Președintele Klaus Iohannis să propună un nou nume de premier care trebuie să obțină votul de învestitură în Parlament.

Dacă doi premieri sunt respinși în Parlament și trec și 60 de zile de la prima propunere, Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul și se organizează alegeri parlamentare anticipate.

În PSD s-a discutat la cald că este nevoie să se ia o decizie într-un format mai larg, pentru că nu este o conducere aleasă în Congres: șefii județeni, primarii marilor municipii, șefii de Consilii Județene, europarlamentari și liderii din Parlament.

La ora actuală, curentul merge în PSD spre următorii pași:

1. PSD nu va vota învestirea Guvernului Ludovic Orban II, dacă tot șeful PNL o să fie propus premier. În cazul în care și a doua propunere de premier va fi tot Ludovic Orban, sau un alt premier de neacceptat pentru PSD, pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate o variantă discutată în partid este GREVĂ PARLAMENTARĂ: PSD cu aliații nu se prezintă la ședințe în plenul reunit pentru premier astfel încât nu se poate organiza votul și să rămâne Guvern interimar PNL până la alegerile locale, astfel că nu vor mai fi anticipate.

2. PSD va înainta o propunere de premier apolitic. Unul din numele discutate în PSD este economistul Cristian Socol. PSD va negocia cu toate grupurile parlamentare, cu excepția PNL, formarea unei majorități cu care să propună șefului statului un premier. PSD ia în calcul varianta unui guvern de uniune națională. Dacă formează o majoritate, atunci social-democrații se gândesc ca alături de aliații lor să adopte o DECLARAȚIE A PARLAMENTULUI adoptată cu o majoritate parlamentară, declarație care să spună că majoritatea parlamentară susține un anumit premier. În acest fel, să-l forțeze pe Klaus Iohannis să propună un premier care să treacă și astfel să nu se ajungă la anticipate.

3. În cazul în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, PSD vrea organizarea loc în aceeași zi cu alegerile locale și sub nicio formă nu vrea anticipate înainte de locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.